JAVNI POZIV ZA IZBOR MEDIJA MONITORA

„Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka je organizacija civilnog društva osnovana 2006. godine u Banjoj Luci. Kroz edukativne, zagovaračke, istraživačke i razvojne programe, organizacija podstiče zdrave životne vrijednosti mladih, rad sa talentovanima, te građansku i političku participaciju, sa ciljem stvaranja odgovornijeg, tolerantnijeg i pravednijeg društva.

Perpetuum mobile trenutno implementira dvogodišnji program koji finansira Westminster fondacija za demokratiju, o smanjenju prevencije govora mržnje, retorike podjela i zapaljive retorike u političkom diskursu u Bosni i Hercegovini.

 

Perpetuum mobile Banja Luka će monitorisati i pratiti govor mržnje političkih subjekata putem kanala društvenih medija i pratiti prisutnost narativa mržnje i huškačkog govora u realnom vremenu. Monitoring će se provoditi na način da će biti angažovano 6 monitora  za isto toliko gradova u Bosni i Hercegovini koji će aktivno na svakodnevnom nivou pratiti interakcije i objave na ranije pomenutim medijima, te o istim izvještavatati kroz unaprijed pripremljene matrice izvještavanja.

U okviru unaprijed razvijene metodologije gradovi koji su odabrani za pilot fazu monitoringa su: Banja Luka, Bijeljina, Zenica, Tuzla, Mostar i Livno.

  • Perpetuum mobile poziva sve zainteresovane iz gore navedenih gradova da se prijave  za poziciju medija monitora koji treba da ispunjavaju  sljedeće uslove:
  • Kandidati sa VSS (novinarstvo, komunikologija, politikologija, pravo i političke nauke, ali nije eliminatorno)
  • Iskustvo u provođenju istraživanja i izradi analiza
  • Iskustvo praćenja
  • Poželjno je iskustvo u praćenju medija i praćenju govora mržnje u javnim prostorima
  • Poznavanje rada na računaru (MS Office, korišćenje i poznavanje društvenih mreža i kanala informisanja).

Svi zaintereseovani prijaviti se mogu elektronskim putem na e-mail perpetuummobilebl@gmail.com do srijede 15. 11. 2023. godine do 23.59h. U prijavi je potrebno dostaviti CV u kojem je naznačeno relevantno iskustvo, sposobnost i stručnost za potrebe obavljanja gore navedenog posla.

Osim toga prilikom prijave potrebno je dostaviti i finansijsku ponudu za obavljanje ovog posla na mjesečnom nivou. Monitoring će se obavljati u periodu od minimalno tri mjeseca sa planiranim početkom od 1. 12. 2023. godine.

Takođe, sve dodatne informacije u vezi sa pozivom i prijavom moguće je dobiti putem navedenog e-maila ili na broj telefona 065/836-660, Sonja Milinčić, projekt koordinatorica.

 

Preuzeto sa: www.pm.rs.ba