Kafić gdje vam mace prave društvo, a možete ih i ponijeti kući!


Između ružičastih zidova na kojima su portreti maca, možete poručiti late kafu sa njihovom siluetom u pjeni, a dobićete i keksić u obliku šape. Dok uživate u kafi, mačke će vam praviti društvo.
Kafići s mačkama najprije su postali popularni u Aziji, a prvi je otvoren na Tajvanu 1998. godine. Međutim, ono što Gato kafe čini posebnim je što istovremeno funkcioniše i kao mjesto za udomljavanje napuštenih mačaka koje je spasila organizacija pod nazivom „Bigodes do Bunker“, prenosi Reuters.

Tokom 2019. godine u Brazilu je bilo 78 miliona kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka, prema podacima brazilskog instituta koji se bavi upravo ljubimcima. Kako su tokom pandemije mnogi vlasnici umrli, a i mnoge porodice prošle kroz haotično finansijsko stanje, mnoge životinje su napuštene i prepuštene sebi.

„U Brazilu ima više od 10 miliona mačaka bez doma i mislim da su finansijske poteškoće izazvane pandemijom nažalost uvećale ovaj broj“, rekla je Đovana Molinaro, koja je, inspirisana jednim sličnim kafićem u Japanu, osnovala ovo mjesto.

„Postoje i drugi kafići za mačke na svijetu, ali ovde smo fokusirani na udomljavanje i dobrobit naših mačaka“, navela je za Reuters.