Nakon odsustva dužeg od deset godina, mačke će se pridružiti redovima predsjedničkih ljubimaca!

Kada se kandidirao za predsjednika, Joseph R. Biden Jr. rekao je da je vrijeme da se kućni ljubimac vrati u Bijelu kuću.

Prvo je najavljeno da će Champ and Major, njemački ovčari koji pripadaju izabranom predsjedniku i budućoj prvoj dami Jill Biden, lutati Bijelom kućom. A sada, nakon odsustva dužeg od deset godina, mačka će se također pridružiti redovima predsjedničkih ljubimaca, izvijestila je u petak na Twitteru Jane Pauley iz “CBS Sunday Morning”.

President Bill Clinton owned two pets, a cat named Socks and a dog named Buddy.

U intervjuu za Fox 5 u Washingtonu, dr. Biden je nagovijestila da joj ako njen suprug osvoji predsjedničko mjesto, ne bi smetalo da nabavi mačku.

“Voljela bih dobiti mačku”, rekla je. “Volim imati životinje oko kuće.”

Pasmina i ime mačke nisu bili odmah dostupni. Predstavnici g. Bajdena nisu odgovorili na zahtjev za komentar u subotu.

Bidens će vratiti tradiciju predsjedničkih ljubimaca kada se usele u Bijelu kuću u januaru, budući da se predsjednik Trump tokom svog mandata odlučio da nema ljubimca. Ali mačka Bidenovih neće biti prva u Bijeloj kući.

Državni sekretar Abrahama Lincolna, William H. Seward, dao mu je dvije mačke, Tabby i Dixie, rekao je Andrew Hager, glavni povjesničar u predsjedničkom muzeju kućnih ljubimaca. Lincoln je bio glavni “ljubitelj mačaka”, rekao je gospodin Hager, a predsjednik je Tabby često hranio sa stola za večeru, uprkos kritikama njegove supruge.

“U jednom je trenutku rekao prijatelju da je Dixie” pametnija od cijelog njegovog kabineta “i da” ne uzvraća, što je bio bonus “, rekao je gospodin Hager.

Ostale predsjedničke mačke uključuju Tom Kitten, koji je pripadao Caroline Kennedy; Shan Shein, sijamska mačka kćeri predsjednika Geralda Forda, Susan; i Misty Malarky Ying Yang, koja je pripadala kćeri predsjednika Jimmyja Cartera, Amy.

Vjerovatno jedna od najpopularnijih mačaka u Bijeloj kući bila je Socks u Bijeloj kući Clinton.

Crno-bijela mačka bila je glavni junak neobjavljene Super Nintendo igre “Socks the Cat Rocks the Hill”, a često je privlačila pažnju novinskih medija, jer je bio jedini ljubimac Bijele kuće dok Clintonovi nisu usvojili labradora Badija 1997.

Jennifer Pickens, povjesničarka iz Bijele kuće i autorica knjige “Kućni ljubimci u Bijeloj kući: 50 godina predsjednika i njihovih ljubimaca”, rekla je da je pojava interneta povećala popularnost Socks jer je dobila verziju mačke u crtanom filmu.

Posljednja mačka koja je živjela u Bijeloj kući je Indija (koja je također imala nadimak Willie) pripadala je predsjedniku Georgeu W. Bushu. Njezino vrijeme u Bijeloj kući često su zasjenila dva škotska terijera porodice Bush, Barney i gospođica Beazley, rekao je gospodin Hager.

Prosvjednici u Kerali, Indija, spalili su lik gospodina Busha u julu 2004. godine u znak protesta zbog imena mačke, navodeći to kao uvredu za njihovu zemlju, rekao je gospodin Hager. (Prema arhivima Bijele kuće, crna kratkodlaka mačka dobila je ime po bivšem bejzbol igraču Texas Rangersa, Rubenu Sierri, koji je nosio nadimak El Indio.)

Indija je umrla u januaru 2009., neposredno prije nego što je predsjednik Bush napustio Bijelu kuću.

Interes za predsjedničke ljubimce narastao je tokom godina, jer je javnost gravitirala ka više priča o životu u Bijeloj kući, rekla je gospođa Pickens.

Kućni ljubimci mogu pomoći u humanizaciji predsjednika, ali i ublažiti imidž, a uz najnoviji dodatak Bidenovih, mogli bi predstavljati i predsjednikove nade za naciju pod novim vodstvom.

“Možda je ovo simbolika Bajdenove često ponavljane želje za ujedinjenjem zemlje”, rekao je. “Znam da je to nekako otrcano, ali jako me zanima kako to ide.”

(nytimes.ba)