Kafić “Zmajevo srce” pred zatvaranjem: “Stvarne podrške nema, naši prometi ne prelaze 20KM”

Ugostiteljski objekat “Klub Zmajevo srce” u Tuzli u kojem su radno angažovane osobe sa Down sindromom i drugim invaliditetima blizu je zatvaranja.  Razlog tome je veoma mali broj posjetitelja. “Naš jedini gost u Klubu danas, naša Edima Efendić Džinić. Jučer nismo imali ni jednog gosta. Generalno, naši prometi ne prelaze 20 KM. Hvala svima koji ste bili uz nas tokom godinu dana. Naš Upravni odbor najozbiljnije razmišlja da od 1. jula zatvorimo svoja vrata zauvijek jer sve gubi smisao”, naveli su iz Kluba.

Podsjećamo, Klub ” Zmajevo srce” počeo je sa radom u maju ove godine te je angažovano sedam osoba sa invaliditetom, a najviše osobe sa Downovim sindromom. Iz Kluba navode i da su samo zahvaljujući podršci osvnovnih škola, obdaništa i fakulteta, pojedinim udruženjima i pojedincima uspijevali opstati nadajući se da će biti bolje.

“Sebi smo na kraju uspjeli objasniti da je podrška preko društvenih mreža jedino što ćemo dobiti. Podrške u stvarnom životu nema.Sve u svemu, ovo je bio najljepši dio naših života i radovali smo se svakom gostu. Jer nama gost znači više nego je to u običnom kafiću”, zaključili su.

Preuzeto sa: tuzlanski.ba

 

Tom prilikom, svjesni situacije u kojoj se nalaze, klub “Zmajevo srce” pokreće niz akcija kako bi privukli što veći broj gostiju. Prva akcija je Bajramska kahva na koju pozivaju sve sugrađane i sugrađanke u periodu od 28.6. nakon Bajram namaza, do 30.6. u tržnom centru “Sjenjak”.

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“