Kako pomoći zapošljavanju ranjivih grupa

U posljednja dva dana Institut za razvoj mladih je podržao organiziranje regionalnog foruma Companies Doing Good za organizacije civilnog društva, biznis sektor i institucije u zemljama  Zapadnog Balkana.
DGF 11
Forum Companies Doing Good događaj je koji katalizira razumijevanje da javne institucije imaju ključnu ulogu u postavljanju trendova i razmišljanju o pružanju potpore ranjivim ljudima. Forum je događaj za promociju dobrih praski u procesima zapošljavanja i rada u biznis sektoru. Mjesto na kojem možete čuti o novim poslovnim trendovima i rješenjima kao odgovorima na nove izazove pri zapošljavanju ranjivih grupa. Forum je ove godine dao više informacija o društveno odgovornim inicijativama povezanim s radnim mjestima i inkluzivnim tržištem rada. Posebnu pažnju kroz forum smo posvetili socijalnom mentorstvu pri zapošljavanju ranjivih grupa.
Pored Instituta iz BiH kao panelisti su sudjelovali i partneri Institua, Fondacija MOZAIK i SOS Dječija sela BiH. Forumu je prethodio konsultativni sastanak sa akterima iz BiH i regionalna obuka prve generacija socijalnih mentora cilju jačanja vještina za podršku mladima koji pripadaju ranjivim grupama i u BiH. Dvije obučene socijalne mentorice u BiH aktivno djeluju u radu SOS Dječijih sela BiH i to na području Tuzlanskog Kantona i u okviru inicijativa koje vodi Institut za razvoj mladih KULT.
Companies doing good Forum organizirala je Asocijacija za istraživanje, komunikaciju i razvoj PUBLIC iz Skoplja. PUBLIC sarađuje s partnerskim organizacijama u Albaniji, Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Institut za razvoj mladih KULT je partner za Bosnu i Hercegovinu.
Na Forumu o svom iskustvu i idejama govorili su i predstavnici kompanija IKEA i DECATHLON.
Pored zvaničnika iz svih zemalja neki od govornika foruma su bili:

  • Charlie Felgate, Innovation leader, Decathlon, Francuska
  • Gđa. Ann-Sofie Gunnarsson, IKEA Social entrepreneurs’ initiative, Švedska
  • Gđa. Annette Scopetta, Voditeljica sektora za rad i socijalnu zaštitu, zamjenica direktora Europskog centra za socijalnu zaštitu, Austrija
  • Karel Vanderpoorten, Službenik za politike, Europska Komisija
  • Wim Van Ammel, I-DIVERSO, Belgija

Forum je organiziran u okviru projekta koji u zemljama Zapadnog Balkana regionalno podržava GIZ.
(mladi.org)