Kako prepoznati prednosti digitalizacije i domaćih IT rješenja za bh. biznise?

Mala i srednja preduzeća (MSP)  nerazdvojni su dio bh. i evropskog ekonomskog miljea i imaju ključnu ulogu u stvaranju nove vrijednosti u različitim sektorima ekonomije. Dvadeset i pet miliona MSP u EU zapošljavaju oko 100 miliona ljudi i ostvaruju više od polovine evropskog BDP-a.
U Bosni i Hercegovini MSP-ijevi drže 68% poslova, i doprinose sa oko 62% svog udjela u ukupnoj vrijednosti u BiH.

Na “B2BIT susretima 2020” (vidi: https://b2bit2020.b2match.io/ ) predstavnici malih i srednjih preduzeća imaće priliku u razgovorima jedan na jedan pronaći IT firmu iz BiH koja im  može pomoći da primjene određena digitalna rješenja i tako unaprijede poslovanje kroz digitalizaciju segmenata proizvodnje, prodaje, promocije, distribucije i upravljanja ljudskim resursima.
Naime, usljed ekonomske krize i nedaća nastalih tokom pandemije COVID-19, mnogi poduzetnici se bore da opstanu na tržištu i održe svoje obrte ili firme otvorenima. Možda se čak i dvoume da li je sada vrijeme za inovacije i digitalizaciju i pitaju se koje su evenutalne prednosti digitalizacije poslovanja za mala i srednja preduzeća. Odgovore i pomoć u pronalasku rješenja na probleme, nedostatke ili prepreke u, recimo, dinamičnijoj  komunikaciji s kupcima, transformaciji proizvoda i usluga ili rasterećenju zaposlenika, mogu potražiti od IT stručnjaka tokom online „B2BIT susreta 2020”.
Zašto?
Digitalizacija transformiše način na koji preduzeća povezuju klijente, podatke i procese. Brzi razvoj informacijskih tehnologija olakšava svakodnevno poslovanje, omogućava uštedu vremena, energije, novaca i prostora. Dobra digitalna rješenja jačaju konkurentnost firmi, omogućavaju bolje i brže pridobivanje (stalnih) kupaca, efiksano upravljanje i organizaciju poslovanja, te lakše korištenje podataka za donošenje poslovnih odluka.
S obzirom da su MSP vrlo raznoliki u pogledu poslovnih modela, veličine, godina postojanja i profila poduzetnika, motivi i potrebe za inovacijom i digitalizacijom mogu  se  bitno razlikovati, no ono što je svima zajedničko je potreba da već danas treba razmišljati o poslovanju sutrašnjice.
Uprkos brojnim prednostima digitalizacije, nisu svi skloni promijeniti i modernizirati način poslovanja, a najčešći razlozi često su neznanje i neinformiranost. Digitalna transformacija poslovanja može se činiti dalekim i teškim ciljem za ostvariti, ali uz adekvatne poslovne kontakte i mogućnosti za usvajanjem znanja, može postati moguća i jednostavna.
Upravo stoga, poduzetncima u BiH nudi se jedinstvena mogućnost ostvarivanja poslovnih kontakata i saradnje sa domaćim IT sektorom, inovativnim uslugama i proizvodima tokom online događaja „BI2BIT susreti 2020“. Ovo je samo jedna od niza aktivnosti projekta „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH” kojeg  sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  u ime njemačke vlade u naporima da podrži razvoj dobrog poslovnog ambijenta imeđu MSP i IT kompanija u BiH.