KAKO SAD IZGLEDA ODLAZAK ZUBARU Korona ugrozila i zubare i pacijente, sad se svi nadaju povratku na staro

Gospođa Zdenka već 25 godina živi u Pennsylvaniji, mjesto Erie. U Banjaluku je došla prije četiri mjeseca i znala je da dok boravi ovdje želi koristiti usluge neke od domaćih stomatoloških ordinacija. Razlog je, kaže, kvalitet i novac jer je to ovdje mnogo, mnogo povoljnije. Liječenje, a i Zdenkin planirani povratak u SAD, zaustavilo je proglašenje vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.


„Dolazila sam kod zubara redovno, radili sve po planu. Znam da je bio ponedjeljak kada me naručio ponovo da dođem i onda je samo odjednom sve stalo. Ah, grozan osjećaj. Baš nekako ružno, nelagoda neka, neprijatnost, ali, čuj, mene je to snašlo, kao i sve ostale, pa šta sad, sve to prođe”, priča nam Zdenka dok čekamo dolazak doktorice Jovane Glušac, sa kojom smo prethodni dan dogovorili posjet ordinaciji kako bismo vidjeli kako sada izgleda odlazak kod zubara i koja su to pravila kojih se, od popuštanja mjera, moraju pridržavati stomatolozi i pacijenti.
Dok čekamo, gospođa Zdenka se prisjeća da je već odavno trebala biti u Americi i da je let bio rezervisan: “Avionska karta mi nije propala, oni su zaista divni, odmah su zvali, ponudili novac, karta vrijedi 2 godine, mogu da izaberem drugi termin leta, ali za sada ništa, letova još nema, niti se zna kada bi se mogli očekivati. A ako ostanem još mjesec-dva, šta da se radi, biće kako bude, ne dešava se to samo meni”.
Našu sagovornicu smo pitali kakva je situacija sa korona virusom u Pennsylvaniji, te kako se njena porodica sa svim tim nosi: „Kod njih je trenutno žuta zona, znači da tek sad to sve dolazi, ali me nije strah, tako i oni razmišljaju, biće to sve dobro“.

I dok gospođa Zdenka sjeda u stomatološku stolicu, mi razgovor nastavljamo sa doktoricom Jovanom Glušac, koja nam na samom početku razgovora kaže da su zbog korona virusa mnogi zahvati koje su radili ostali nedovršeni. Konkretno, u slučaju gospođe Zdenke sve je već odavno trebalo biti završeno. “Odlučili smo se da uradimo kompletnu donju vilicu, postavljena su 4 implantata i proteza na titanijumskoj prečki, ali kada smo trebali preći na gornju vilicu kako bi uradili totalnu protezu, proglašeno je vanredno stanje i sve je stopirano. Sa popuštanjem mjera naša prva pacijetkinja je bila upravo gospođa Zdenka“, priča nam doktorica Glušac.
Dodaje da, što se tiče novih mjera za sprječavanje infekcije, one nisu značajno uticale na njihov rad sa te strane, jer je stomatologija inače jako rizična: “I ranije smo koristili zaštitne maska, naočare i rukavice, a sada koristimo dodatno i vizire, pojačana je dezinfekcija kod samih pacijenata prilikom ulaska u ordinaciju i jedino što možemo navesti da nam je sada potpuno drugačije, jeste sistem naručivanja na preglede”.
Sada je dosta veći razmak između termina, kako se pacijenti ne bi sretali u ordinaciji, nema zadržavanja u čekaonici, nema dolazaka sa pratnjom, koja bi inače čekala u čekaonici i ne mogu se primati pacijenti koji unaprijed nisu zakazali svoj termin i dobili sve upute o samom načinu dolaska u ordinaciju i novim mjerama
.
Pacijenti sada dobijaju i dodatni formular koji ispunjavaju prilikom dolaska, kako bi se i na taj način stomatolozi uvjerili da nisu zaraženi, odnosno da nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a mjeri im se i tjelesna temperatura.
Dvomjesečna pauza, a sada i manji broj pacijenata zbog veće pauze između termina, te poprilično blokiran dentalni turizam, koji je bitan segment rada većine stomatoloških ordinacija u našoj zemlji, sa sobom je nesumnjivo donio značajne finansijske gubitke.
Pacijenti iz inostranstva ne otkazuju i ne odustaju, samo su termini prolongirali. Najveći problem je, kaže doktorica Glušac, što imaju jako puno pacijenata koji su započeli svoje radove, a koji su ostali ovdje, kao gospođa Zdenka. Nadalje, imali su još i pacijenata iz Slovenije u sličnoj situaciji, zatim pacijenti kojima radovi nisu mogli da se završe, jer tehnika nije radila, pa pacijenti koji su trebali doći po svoje završne radove iz Kanade, Amerike, Njemačke, a sada nemaju tu mogućnost zbog letova ili zatvorenih granica.

“Jako puno je različitih situacija i u suštini to nam je najveći problem sada, svi ti započeti i nedovršeni radovi. Pacijentima su postavljeni implantati ili zbrušeni zubi, svi oni imaju privremene zube, srećom niko ne trpi ništa loše, ali sa privremenim zubima živjeti duži period nije baš kao sa vašima i to nam je jako žao što se desilo”, objašnjava doktorica Glušac.
Navedimo na kraju da će za period zabrane rada stomatolozi u Republici Srpskoj od Vlade dobiti minimalne plate i doprinose za radnike. U Aurumdental centaru gdje smo radili reportažu kažu da pomoć Vlade puno znači, jer nisu radili dva mjeseca i imaju dosta zaposlenih, ali jedino dugoročno rješenje za njih po pitanju prevazilaska krize jeste povratak na obim posla prije pandemije.

Izvor:Buka

Posljednji postovi