Knjiga “Sve te priče” ujedinila BiH: 46 autora iz cijele zemlje pisalo u vrijeme karantina

Vrijeme karantina u Bosni i Hercegovini ipak je izrodilo jednu lijepu priču, i ne samo jednu, već mnoštvo njih koje je u najtežim pandemijskim mjesecima napisalo 46 autora iz naše zemlje.
Ujedinjeni i kreativni stoga donose jedinstvenu knjigu naziva “Sve te priče”.
Knjiga "Sve te priče" ujedinila BiH: 46 autora iz cijele zemlje pisalo u  vrijeme karantina - Klix.ba
Knjiga “Sve te priče” nastala je u sklopu inicijative neformalne društvene platforme “Coffee Days”. Namjera ove platforme bila je pružiti mladima u BiH prostor gdje mogu predstaviti svoje spisateljsko umijeće, ali i na taj način produktivno provoditi vrijeme izolacije. Inicijativa je tako rezultirala mnoštvom lijepih i zanimljivih priča, pjesama, anegdota…
“Kažu pamtiš svaki napravljeni korak po meni, svaki dah i miris udahnut. Neki me branili mačem, neki barutom, a jedan ponosni Žepčak zvani Ilhamija perom i životom”, dio je teksta mlade autorice Lejle Efendić pod nazivom “Miris Bosne” koji se nalazi u knjizi “Sve te priče”.
Među svim tim pažljivo odabranim riječima ukomponovanim u edukativne i uzbudljive tekstove pronalazi se i jedno pismo upućeno odraslima, autora Kenana Fehrića, a zapravo se dotiče svih nas, govori nam inicijator i urednik “Sve te knjige” Aldin Avdić.
Kroz knjigu su objedinjeni različiti žanrovi te kao takva predstavlja miris zajedništva. Proteže se na 168 stranica, a okupila je 46 autora i 57 naslova iz više od 20 bosanskohercegovačkih gradova i općina.
“Radeći na ovoj knjizi upoznao sam Bosnu i Hercegovinu, dožvio sam je i zavolio. Nadam se da će isto tako budući čitaoci spoznati i upoznati, ali i shvatiti da ovu državu predstavljamo mi sami. Gdje god da se nalazili, duh Bosne je s nama. Ova knjiga predstavlja nerazdvojnog prijatelja kome ne ponestaje tema za razgovor. U kojoj god situaciji se pronađeš u njoj se nalazi odgovor, podstrek, utješna riječ, podrška, nada, hrabrost, tuga, ponos, živost, sloga, ljubav… Prosto rečeno, knjiga ‘Sve te priče’ je pravo jaransko djelo uvijek spremno za saslušati i uputiti onu jednu – pravu riječ”, kazao nam je Avdić.
Za lekturu i korekturu knjige pobrinula se mlada studentica medicine i zaljubljenica u poeziju, Dženeta Bradarić.
“Ovom knjigom smo dokazali da Bosna i Hercegovina ima tako veliku dušu koja je uspjela stati između korica punih emocija. Ne brinite, nije cijela stala i kada pročitate posljednje stranice ove knjige i zatvorite korice niste došli do kraja. Ovo je tek početak”, kazala je Bradarić.
Ovom knjigom, poručuju autori, nastoje istaknuti značaj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u BiH, ali i potaknuti stvaralačke procese koji doprinose domaćoj ekonomiji i ostanku mladih u zemlji.
Knjiga "Sve te priče" ujedinila BiH: 46 autora iz cijele zemlje pisalo u  vrijeme karantina - Klix.ba
Puštanje knjige u prodaju predviđeno je u januaru 2021. godine.
Autori knjige su: Jovana Čihorić, Anđelka Špago, Lemana Čamdžija, Marina Šestak, Matea Jurešić, Ema Kulelija, Amra Dervić, Lejla Spahić, Irfana Zilkić, Berina Murgić, Kenan Fehrić, Lejla Efendić, Lamija Čamdžija, Aldin Avdić, Jovana Mišikić, Amina Beganović Erna Bešić, Ivana Buntić, Ena Porča, Halima Delibašić, Amina Kunovac, Kenan Mulasmajlović, Tajana Cvijetić, Hana Hot, Amina Bajramović, Amina Hrnčić, Dženeta Bradarić, Melisa Hodžić, Dženefa Kauković, Irma Hrkić, Sanina Mustić, Amina Halilović, Alma Zalup, Nadža Ganić, Hana Vihrić, Iva Zadro, Dženita Memić, Emina Sarajlić, Adna Lukač, Đorđe Maksimović, Emina Sejfić, Amila Fazlić, Sajma Orić, Semra Pivić, Defne Muhibić, Amina De Facto
(klix.ba)