L'Equipe uvrstio Raziju Mujanović među 50 najdominantnijih košarkašica izvan SAD

Veliko priznanje stiglo je od čuvenog francuskog lista “L'Equipe” za našu najbolju košarkašicu Raziju Mujanović.Najbolja bh. košarkašica svih vremena je, prema izboru ovog lista, uvrštena među 50 najdominantnijih igračica “ostatka svijeta” u posljednjih 50 godina, s obzirom da su iz ovog izbora izuzete košarkašice koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.


Razija Mujanović rođena je 15. aprila 1967. godine u malom mjestu Čelić, a karijeru je počela u tuzlanskom Jedinstvu, sa kojim je kasnije igrala u elitnom jugoslovenskom košarkaškom rangu, a 1989. godine postala i šampion Europe.Igrala je kasnije u Italiji, Španiji, Brazilu, SAD…, piše SCSport.

Bogatu karijeru okončala je u 41. godini, na 20. godišnjicu osvajanja titule evropskog prvaka sa Tuzlankama.Sa reprezentacijom Jugoslavije je 1987, 1988. i 1990. godine stigla do srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Cadizu, Olimpijskim igrama u Seulu i Svjetskom prvenstvu u Maleziji.Predvodila je reprezentaciju BiH do zlata na Mediteranskim igrama 1993. godine.

Razija Mujanović je tri puta birana za najbolju igračicu Europe u izboru italijanskog lista Gazzetta dello Sport, a desilo se to 1991, 1994. i 1995. godine.U FIBA Kuću slavnih primljena je 2017. godine.