LitShop radionica kreativnog pisanja u OKC Abrašević

LitShop Mostar održat će pop-up radionicu i književno čitanje u utorak25. jula u 19 sati u Abraševiću. Dođite na opušteno veče posvećeno pisanju i razgovoru o književnosti. Mentori Anita Pajević, Mirza Purić i Stacy Mattingly održat će kratku radionicu iz poezije, proze i književnog prevođenja, nakon čega će čitati svoje radove.

Anita Pajević (Mostar, 1989.) završila je studij (BA i MA) hrvatskoga jezika i književnosti. Osnivačica je i moderatorica niza pjesničkih i teorijskih programa (Pjesništvo u fusnotama, Film. doc). Suorganizatorica je književnih projekata (A Room of One’s Own, Feministička i queer čitanja popularne kulture). U kouredništvu s Ivanom Šunjićem priredila je zbornik radova ‘Feministička i queer čitanja popularne kulture‘. Dobitnica prve nagrade ‘Mak Dizdar‘ za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis 2015. godine i nagrade Fondacije Nijaz Slipičević za kulturni doprinos gradu Mostaru te nagrade ‘Anka Topić’ za najbolje žensko pjesničko ostvarenje od 2014. do 2020. godine. Pjesme su joj prevedene na engleski, slovenski, francuski, rumunjski, španjolski i grčki jezik. Objavila dvije pjesničke zbirke ‘perlinov šum‘ (Slovo Gorčina, 2016) i ‘redukcije‘ (Vrijeme, 2019). Urednica i voditeljica radijskog podcasta ‘Poeziju na štrikove‘ AbrašRadija.

Mirza Purić prevodi uglavnom na engleski, s njemačkog, BHS i slovenskog. Prevodio je djela Marka Pogačara (Neon South, Sandorf Passage, maj 2022), Faruka Šehića (Under Pressure, Istros Books, 2019), u suradnji s Ellen Elias Bursać Miljenka Jergovića (Inshallah, Madonna, Inshallah, Archipelago Books, uskoro), te cijeli niz autorica i autora iz post-Jugoslavije.

Stacy Mattingly je spisateljica koja živi u Bostonu. Koautorica je New York Times bestselera Unlikely Angel, po kojem je snimljen film Captive. Tekstovi su joj objavljivani u magazinima Guernica, Literary Hub, Oxford American, Off Assignment, EuropeNow i drugim. 2012. pokrenula je Sarajevo Writers’ Workshop u Bosni i Hercegovini, te kasnije bila jedan od voditelja prve Narrative Witness razmjene (Caracas-Sarajevo) za International Writing Program Univerziteta u Iowi. Predaje na Boston univerzitetu i Berklee muzičkom koledžu. Nedavno je završila svoj prvi roman čija je radnja smještena na današnji Balkan.