Ljekarska komora oduzima licencu medijima koji brane dr. Gavrankapetanovića

Slučaj liječenja maloljetne pacijentice N.S. bio je inicijalna kapisla za polarizaciju odnosa među ljekarima u Bosni i Hercegovini, ljekarskim komorama, ali i pojedincima koji podržavaju dvije strane u ovoj priči.


Nakon sjednice Ljekarske komore Kantona Sarajevo, održana je i press konferencija gdje su i mediji optuženi za direktnu podršku doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću i advokatski pristup ovom predmetu. Zbog toga je, kako je rečeno, zatraženo oduzimanje licence pojedinim medijima i novinarima zbog neobjektivnog izvještavanja.
„Naša profesionalna etika i deontologija su definisani jasnim i preciznim smjernicama, kodeksima, zakonima, na kraju i Hipokratovom zakletvom. Međutim, novinarska etika je nešto što već godinama ne podliježe ni pod kakvu zakonsku regulativu, već se sada sve pravda nekakvim slobodama govora i izražavanja. I sada imamo situaciju da se medijskim izvještavanjem direktno narušava dignitet pojedinih zdravstvenih ustanova, menadžmenta, ljekara. Mi smo u nastojanju da bez pritiska i medijskog linča nastavimo svoj posao raditi časno i pošteno, predložili oduzimanje licence medijima koji u ovom slučaju direktno podržavaju dr. Gavrankapetanovića. U cijeli slučaj uključit ćemo i Regulatornu agenciju za komunikacije“, navodi se u odluci Ljekarske komore Kantona Sarajevo.
Zbog burne i neprijatne press konferencije, gdje su članove Ljekarske komore, od teških novinarskih pitanja i nasrtaja dijelile doslovno samo zaštitne maske, odlučeno je da će ovo biti posljednja komunikacija i saradnja s većinom medija.
„Do sada smo ukinuli institut press službe, saopštenja šaljemo samo kada moramo i kada tri puta prođu kroz autorizaciju, na pozive medija se ne odazivamo, intervju daje samo jedna profesorica, i ako intervju prođe pet puta autorizaciju. Saradnju nastavljamo s dvije televizije, tri portala i jednim dnevnim listom. Smatramo to dovoljnim i objektivnim“, rečeno je u Ljekarskoj komori.
#sjašite
Tekst je satiričnog karaktera, preuzeto sa: satro.info.