LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI- Begovina

Stolac je grad u koji nerijetko svrate turisti iz skoro cijelog svijeta zbog činjenice da obiluje brojnim kulturno historijskim spomenicima, jedan od njih je svakako i Begovina. Kompleks Begovina počinje sa Ćuprijom, koja predstavlja mlađi od tri veća kamena mosta u Stocu. Ćuprija u Begovini je prvenstveno omogućavala povezanost kuća porodice Rizvanbegović pozicioniranih na obje strane Bregave.


Begovina je kompleks orijentalno – stambene arhitekture. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Bregave. Ovdje se nalazi tri stambena objekta, četiri konaka (musafirhane) i potrebne gospodarske zgrade. Begovina je svrstana u jedan od najljepših i najznačajnijih rezidencijskih kompleksa u Bosni i Hercegovini.
Lokacija Begovine

Begovina je kompleks koji je građen s plemenitim osjećajem mjere i zadovoljstva. To je sretan spoj gospodareve želje, arhitektonske vizije i graditeljskog umijeća kakav se rijetko. U arhitektonskim elementima spajaju se iskustva lokalnih majstora sa najboljim znanjima u tadašnjem Osmanskom carstvu.
Na putu u pravcu Begovine možete posjetiti Nakšibendijsku tekiju koja je izgrađena na mirnoj lokaciji, uz lijevu obalu rijeke Bregave.

Ulaskom u Begovinu iza sebe ostavljate Ćupriju, jedan od lijepih stolačkih kamenih mostova. Ovaj kompleks predstavlja jedan od najvećih i najljepših rezidencijalnih kompleksa u BiH.
Izvor:hocu.ba