LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI- Tešanj, grad specifičnih prirodnih ljepota i velikog kulturnog naslijeđa (VIDEO)

Tešanj je smješten između srednje i sjeveroistočne Bosne, uz rječicu Tešanjku, na 239 metara nadmorske visine.

Pod današnjim imenom, Tešanj se prvi put spominje 1461. godine, u Povelji kojom Kralj Stjepan Tomašević svome stricu Radivoju Krstiću uz ostalo daruje i na Usori grad Tešanj. Posebno mjesto u historiji grada ima i Gradina, tvrđava i stari grad.


Arheološka istraživanja pokazuju da je na ovom mjestu utvrda bila još u prahistorijskom dobu.

Tvrđava Gradina je prvo što vidite kada dođete u Tešanj. Apsolutno dominira ovim prostorom, uzdiže se, promatra, nadgleda i čuva svoj grad, zajedno sa sahat-kulom, koja je jedna od rijetkih na ovim prostorima koje još uvijek rade i pokazuju tačno vrijeme.
Sahat kula, visine 18,5 metara, sazidana je u 17 vijeku, kada se počela razvijati tešanjska čaršija.

U Tešnju kažu, džaba što imate sat na ruci, kada uvijek prolazeći čaršijom pogledate na sahat-kulu koliko je sati.

Tešanj ćete, definitivno, pamtiti i po posjeti Eminagića konaku, jednom od najstarijih i najljepših objekata stambene arhitekture u BiH. Nalazi se u srcu grada, odmah do tešanjske čaršije.

Tešanj je neobičan i uspješan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Prepoznatljivo je tih, a opet tako živahan. Crkveni tornjevi i munare džamija dokaz su postojanja zajedničkog života i saradnje koji itekako žive u srcima i dušama Tešnjaka.

Kako smo ranije saznali, kroz Tešanj se ne prolazi, u Tešanj morate doći!

Izvor:oslobodjenje.ba