LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE TREBA POSJETITI: Pješčane piramide kod Foče

Pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava. One u Koloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije. Ove u blizini grada Foča, još nisu. Zanimljivi oblici nastali dugotrajnom erozijom tla kreirali su rijedak očaravajući fenomen i krajolik pješčanih piramida koje se nalaze devet kilometara od Foče uz stari put ka Sarajevu u selu Daničići.


Lokacija
“Rastu, ne nestaju i stalno mijenjaju svoje oblike. Struktura je pješčana glina pa se zato i nazivaju pješčane piramide” kaže Ljeposava Djajić iz lokalne turističke organizacije u Foči.
Na mjestu gdje se prirodne sile dodiruju i isprepliću, ovako izgledaju skupture od pijeska i kamenja kada ih prave mrazevi, vjetrtovi, kiše i vrućine.

Specifičnost pješčanih piramida je da vremenom postaju sve više. Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se, tako faktički povećava.
Posjetilaca ima, a kao i svaka rijetka prirodna struktura izaziva emocije i legende.

“Znamo da je prirodni fenomen, da im se svi dive i da je sve veći broj i interesovanje turista. Po nekim narodnim vjerovanjima piramide štite okolinu od nekih loših vremenskih pojava” kaže Ljeposava Djajić iz lokalne turističke organizacije.

Nedavno je završeno markiranje biciklističke staze duge 20 kilometara, koja povezuje Foču sa Piramidama. Postavljeno je preko 20 putokaza koji neće dopustiti onima koji su prvi put ovdje da zalutaju. Nažalost, posjetioci ne mogu ovdje napraviti predah, jer nema ugostiteljskih objekata.

Izvor:hocu.ba