Mark Tven i nestali crni mačak Bambino

Da je poznati pisac Mark Tven imao mreže na prozorima i da je na vrijeme kastrirao svoga miljenika mačka Bambina, ne bi bilo ove priče, ali ni sekiracije, ni patnje.

U porodičnoj kući američkog pisca Samjuela Langhorna Klemensa, poznatijeg kao Mark Tven živjelo je možda čak 19 mačaka. Međutim, njegov mezimac je bio ipak mačak Bambino, kojeg mu je povjerila na čuvanje njegova kćerka Klara dok se liječila u sanatorijumu.
Radoznali Bambino mu je pružao utjehu poslije smrti njegove voljene supruge.
Nakon što je Olivija, žena Marka Tvena, umrla 1904. godine njegov svijet se srušio. Njihova ljubavna priča se završila poslije 34 godine braka. Pogođena majčinom smrću, njihova kćerka Klara otišla je u sanatorijum. Klarin kućni ljubimac bio je crni mačak Bambino, ali pošto joj nisu dozvolili da ga zadrži u sanatorijumu zatražila je od oca da se brine o njemu.
 

Mačak Bambino


 
Crni mačak Bambino je došao u kuću Marka Tvena i postao njegova najveća utjeha u borbi sa ogromnom tugom. On ga je naučio da šapom pije vodu i da istom tom šapom gasi svijeću, koja je Tvenu služila za paljenje cigarete. Bambino se toliko ponosio svojim umijećem da nijedan gost nije mogao da napusti kuću a da ne vidi ovaj spektakl, ali jednog dana Bambino je nestao, a Mark Tven je dao oglas u novinama New York American, ponudivši 5 dolara nagrade onome ko donese Bambina.

U oglasu je ovako opisao mačka: veliki i intenzivno crni mačak; debelo, baršunasto krzno; ima tanku liniju bijele dlake preko grudi; nije ga lako naći na običnom svjetlu.

Ubrzo se Mark Tven osjećao toliko loše da je objavio oglas u svim novinama. Veoma brzo se pred Tvenovim vratima stvorio red mačaka i njihovih vlasnika, ali među njima nije bilo Bambina. Dvije ili tri noći nakon toga, Bambino se sam vratio kući, Mark Tven je bio oduševljen i potom je oglasio da je njegov mačak pronađen, ali i poslije povratka Bambina dolazili su i dalje ljudi sa svim vrstama mačaka, a mnogi su samo željeli da vide Marka Tvena.
Izvor: Mačkarenje
Koliko god nam naši omiljeni ljubimci nekada stvarali glavobolje, veća je ona kada ostanemo bez njih, posebno kada znamo da su mačke životinje koje su poznate po svojoj pozitivnoj auri koja štiti i vas i vaš dom od negativne energrije.
 

Mark Tven