Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli dostavljena vrijedna oprema iz Njemačke

Njemačka Vlada je dostavila specijaliziranu opremu za trodimenzionalno printanje Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, vrijednu više od 28.000 eura.
To je nastavak kontinuirane podrške razvoju privatnog sektora i istraživačko-razvojnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Oprema će omogućiti bolju obuku, olakšati razvoj prototipova novih proizvoda i povećati konkurentnost domaćih kompanija.
https://tuzlanski-tuzlanskiba.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/11/photo-1-14small-e1606750622538.jpg
“Ova vrsta opreme otvara nove mogućnosti za razvoj ekonomije i podstiče dodatna ulaganja, te pomaže u stvaranju radnih mjesta koja su prijeko potrebna, posebno za mlađu generaciju” – naglasila je ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.
Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Denijal Sprečić je kazao da je to važan doprinos opremanju istraživačke laboratorije.
“Aditivna proizvodnja (3D printanje) jedan je od 9 stupova 4. industrijske revolucije i primjena takvog sistema pomoći će Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa modernim svjetskim trendovima u industrijskoj proizvodnji” – rekao je on.
Saradnja s privatnim sektorom će se nastaviti, pojasnio je, dok će istraživačko-razvojna laboratorija ostati dostupna studentima, članovima osoblja, poduzećima i svima koji izraze potrebu ili želju da se uključe istraživački kapacitet Mašinskog fakulteta u provedbu svojih aktivnosti.
Opremu je uime njemačke vlade isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz GIZ-a.
(Tuzlanski.ba)