Međugeneracijska solidarnost: Povezujemo generacije tokom pandemije COVID-19

Ako želiš biti dio prave male zajednice u kojoj mladi i stariji uče jedni od drugih i razmjenjuju iskustva, prijavi se u loncu do 9.9.2020. godine do 17:00h. Mi ćemo te obavijestiti do 11.9. jesi li dio ekipe od 50 mladih koji će u naredna 4 mjeseca učestvovati u digitalnoj avanturi koja se zove TimeBank. ? 

Koliko si puta nekome pokazivala kako da koristi novi smartphone, kako da se poveže na internet ili kako da pozove nekoga na video call? Isto tako, koliko puta su tebi trebale instrukcije iz matematike, pa se tata dogovorio s kolegicom s posla da ti pokaže integrale ili trigonometriju? Sigurno si bar ponekad pomislio kako bi bilo super da ti neko sve ono što učiš “u teoriji” objasni “iz svog iskustva”. Svima kojima trebaju i jedne i druge usluge, moraju prvo donirati svoje vrijeme nekome. Ali, šta ako ti kažemo da to ne mora biti jednosmjerno?

Međugeneracijska solidarnost: povezujemo generacije tokom pandemije COVID-19
Zašto međugeneracijska solidarnost?
Svima nama je potrebna podrška u nečemu. Bilo da smo mlađi ili stariji svi imamo mnoge potrebe i izazove u svojoj svakodnevnici na koje nemamo odgovor. Istovremeno, često zaboravljamo da je svako od nas jedinstven resurs bez obzira na dob ili druge životne okolnosti. Mnoge vještine koje imaš, poput korištenja računara, mobitela, Instagrama, Facebooka su vrijedan resurs koji stariji često nemaju. S druge strane, starije osobe imaju veliko životno i stručno iskustvo koje nemaju uvijek priliku podijeliti. Možda je tebi izazov napraviti i pratiti mjesečni budžet, planirati bolje svoje vrijeme za rad i druženje ili jednostavno se dodatno usavršiti u nekoj oblasti i umjesto da potrošiš mnogo vremena (i novca) tražeći prave odgovore, možeš ih dobiti iz prve ruke od starijih koji su se nalazili u tvojim cipelama. Međugeneracijska solidarnost može biti odlična, uzajamno korisna, razmjena znanja u digitalnom svijetu, ali i katalizator novih trendova, inovativnih rješenja, koje mlade i starije osobe mogu zajedno inicirati.

Šta je TimeBank?

Svako ima nešto za dati, ali i isto tako svako ko traži podršku, može nečim uzvratiti. Kroz međugeneracijsku solidarnost te pozivamo da budeš dio zajednice TimeBank gdje razmjenu radimo kroz vrijeme koje posvetimo jedni drugima. To znači da ćeš kroz svoje vrijeme nuditi nešto što znaš, a neko će drugi svojim vremenom (znanjem i vještinama) odgovoriti na tvoje potrebe.

Ko će učestvovati u međugeneracijskoj solidarnosti?

U programu učestvuje 50 mladih osoba (17 do 35 godina) iz BiH i starije osobe (65+ godina) iz 12 centara za zdravo starenje u BiH, profesionalci iz Zavoda za javno zdravlje FBiH i RS-a, mediji, IT kompanije, telekomunikacijske kompanije i druge stručnjakinje i stručnjaci koji će raditi sa mladima i starijima. Svi ulažu svoje vrijeme u banku vremena od koje imaju zajedničku korist.

Šta je još važno znati?

Program međugeneracijska solidarnost traje od septembra do kraja decembra 2020. godine. Sve učesnice i učesnici će imati priliku učestvovati u treninzima i konsultacijama koje će organizovati Fondacija Mozaik. Za mlade koji budu zajedno željeli ostvariti kreativne ideje o međugeneracijskoj solidarnosti, Omladinska banka će obezbijediti grant.
Prijave za program je moguće obaviti do 9. septembra, a o rezultatima selekcije ćemo obavijestiti najkasnije do 11. septembra 2020. godine.

PRIJAVI SE OVDJE: https://www.lonac.pro/medugeneracijska-solidarnost-povezujemo-generacije-tokom-pandemije-covid-19?fbclid=IwAR0H3YqUOcg7CAR2SyvWg2X3KxrW9AORC2keGb31r_WrWU8fn_lLm95FTyk

(lonac.pro)