Meme-ovi koji su vas najviše nasmijali ovoga mjeseca! (FOTO)

Sa željom da se napravi osvrt na aktuelna dešavanja u BiH, našoj divnoj državi, CAT Bosna i Hercegovina često pravi Meme kako bi na jednostavan način to i prikazala.

U nastavku Vam donosimo top 5 meme uz kratke komentare:
1. Nacionalizam (psihološka manipulativna funkcija)

Nacionalizam, sladunjavi je kult nacionalne države, oko kojeg se ispredaju mitovi, legende koji se odnose na idealizovani nacionalni karakter i mistifikovanu nacionalnu istoriju. Njegova je psihološka manipulativna funkcija da se u ime buđenja i jačanja ‘nacionalne svijesti’ u ime ljubavi širi mržnja i netrpeljivost prema svim drugima, s jednim jedinim ciljem – uspostave oligarhije i ispunjavanje njihovih interesa.
Koristi se u manipulativne svrhe širenja osećaja ugroženosti, naravno od drugih nacija. U slučaju kada te nacionalističke vođe najdrskije pljačakaju i otimaju od svog naroda, čak i tada nacionalizam je najmoćnije oružje za držanje podanika u miru božjem u ekstazi od veličine i značaja svoje nacije.
 
 
2. Otvorene oči – prošireni vidici..

Nikada ljudski glas nije bio glasniji nego u doba novih medija. Decenijama smo upijali jednostrane informacije, koje su nam servirali televizija, radio, novinski mediji, a danas, internet nas je oslobodio, otvorio nam oči, proširio vidike. Nikada nismo bili toliko povezani, toliko izloženi informacijama, imali toliki izbor, imali mogućnost da se čuje i za nas, za ono što mi želimo reći. Međutim, problem nastaje onog trenutka, kada i mi, “obični ljudi” imamo šta za reći, odnosno iskomentarisati.
U ovoj demokratskoj državi, zar naši komentari nisu iznimno bitan segment, za unapređenje upravo tog demokratizma? Ponekad, ti komentaari daju jasniju sliku događaja i dešavanja, nego što to sam tekst na portalu objavi. Ponekad se prozre i u spin koji se pokušava servirati. No, sve se to događa tek – ponekad..
 
3. Ratna retorika vs. Svijetla budućnost

Naša zemlja ima jasnu perspektivu, sjajne resurse, fantastične ljude. Ali dvadeset godina politike i podjela dovelo nas je tu gdje jesmo. Imamo jasnu viziju politike koja se suprostavlja manipulaciji nacionalizma i podjela. Za tu se politiku vrijedi boriti.
Bosna i Hercegovina je preoptrećena etničkim podjelama i tenzijama koje potenciraju i iskorištavaju vladajuće elite.  Potrebne su nove politike, mladi, perspektivni, obrazovani ljudi, koji će osloboditi ovo društvo od okova prošlosti. Sa modernim vrijednostima i vizijom, zajedno možemo ostvariti pomake koji će direktno mijenjati svakodnevnicu i perspektivu svih ljudi.
 
4. Preduslovi za buduću članicu Evropske Unije

Misija EU je da Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, miroljubivu i prosperitetnu državu, ima, kao buduću državu članicu Evropske Unije. Ovo je težnja i svih građana Bosne i Hercegovine.
Objedinjujući resursi EU, nude pomoć institucijama BiH, na svim nivoima, poslovnoj zajednici, civilnom društvu i građanima u ostvarivanju ove evropske budućnosti. Pitanje koje se postavlja jeste.. Jesu li politike BiH, stvorili preduslove, koje trebamo ispuniti, da bi bili članicom?
 
5. Predizborna obećanja i pusta radovanja

Počela su i trajati će do 11. Oktobra. Čut ćemo od njih, ono što “želimo čuti”, ali nam je scenario poznat.
U BiH se to već godinama obično svodi na davanje obećanja, koje političke stranke, kasnije kada dobiju izbore ne ispune ili ih ispune u veoma malom procentu. Za nadati se ipak, da će tokom narednih mjesec dana, stranke i kandidati davati realna obećanja, te da će građani među velikim brojem kandidata i predizbornih programa biti u stanju prepoznati one najbolje.