Mi o nama: ILEA

Izrađene u tri stotine dezena i dvadeset pet modela, torbice koje nastaju u radionici smještenoj u mjestu Bilalovci nedaleko od Kiseljaka, neodoljiv su modni detalj. ILEA torbice osvojile su bh. tržište, a sve češće kao poklon putuju i u druge zemlje svijeta. Brend je nastao kao posljedica jednog kreativnog izazova u koji se, prije osam godina, upustila porodica Litrić.

Almir i Elmira su se godinama bavili uvozom i preprodajom ženskih torbica. Slušajući, pažljivo, primjedbe i sugestije odlučili su napraviti torbicu za kojom je u tom periodu bila najveća potražnja. Elmira je znala šiti, a Almir je odlučio da pomogne koliko god može. Naučio je krojiti, a potom sa suprugom definisao kako bi torbica trebala da izgleda.
Iako „nesavršen“, prvi uzorak koji su skrojili danas krasi njihovu radionicu i svakodnevno ih podsjeća na početke. Skrojivši prvu torbicu naučili su šta je sve potrebno da se napravi jedan lijep, unikatan i kvalitetan proizvod.  Porodičnoj proizvodnji pridružila se i kćerka Irma koja je danas zadužena za marketing i računovodstvo.
Kako je nastao brend ILEA bags?
Moji roditelji su se bavili preprodajom torbica. Iako smo imali bogatu ponudu kupci su često, držeći u ruci proizvod koji im se dopada, komentarisali da im treba ovakva ali veća ili manja, sa dužim ili kraćim kaišem, u nekoj drugoj kombinaciji boja…. Slušajući komentare i sugestije došli su na ideju da naprave jedan model, koji se u tom periodu i najviše tražio. Bila je to torbica vrećastog oblika, slična cekeru. Fotografija ručno izrađene torbice koju sam postavila na facebook, na našu veliku radost, osvojila je srca mnogih mojih prijateljica. Broj narudžbi je iz dana u dan rastao, što je uvezenu robu smjestilo na police koje su kupci sve manje gledali. Djelatnost mojih roditelja postepeno se usmjerila u jednom novom pravcu. Otac je postajao sve vještiji u krojenju, a majka sve brža i spretnija u šivanju. Kada su narudžbe premašile naše mogućnosti, u proizvodnju smo uključili nove radnice. Danas imamo radionicu u kojoj šije deset šnajderica, a ILEA bags za realizaciju proizvodnje i prodaje zapošljava petnaest osoba.

Police vaše radione su pune torbica. Ko je „ glavni krivac“ za tako bogat asortiman?
Vikendom kada ostale uposlenice odmaraju, Almir i Elmira, obično uz jutarnju kafu, kombinuju ideje za novi model. Sve torbice kroji moj otac, dok majka ima zadatak da provjeri da li se dimenzije uklapaju. U početku je, dok se usklade mjere prema kojima bi se radila proizvodnja za prodaju, trebalo napraviti po nekoliko probnih uzoraka, što je bio stresan i zamoran dio posla. Danas sve ide mnogo brže. Dimenzije za najnoviju kolekciju su dogovorili i uskladili „za čas posla“, bukvalno između nekoliko šoljica jutarnje kafe. S vremenom smo se svi usavršili u segmentima djelatnosti koje obavljamo, tako da ILEA bags trenutno u ponudi ima dvadeset pet modela izrađenih u tri stotine dezena. Dok je kupcima nekada bilo teško pronaći jednu torbicu koja bi zadovoljila njihove standarde, danas im je teško izabrati samo jednu.“
Koliko je zahtjevna proizvodnja kojom se bavite?
Izrada torbica je zahtjevna djelatnost zato što je svaki model koji napravimo unikat. Međusobno se razlikuju po bojama, veličini i materijalima, a zajedničko im je da su urađene od kvalitetnih materijala i sa puno ljubavi. Prvo je potrebno šablonski, presama i ručno skrojiti vanjski dio torbe, postavu, džepove i kaiš, zatim dijelove sastaviti i na kraju dodati metalne kopče i lanac. Naša strategija je da na tržištu ponudimo jedinstvene, moderne, kvalitetne i cijenom pristupačne modele. Mislim da smo u tome uspjeli jer ILEA bags trenutno krase police šesdeset i četiri prodajna mjesta u BiH.

Šta vam predstavlja najveće zadovoljsvo u djelatnosti kojom se bavite?
Pored toga što ILEA bags drži porodicu na okupu i što bi jednoga dana zanat mogao prerasti u tradiciju po kojoj bi ostali prepoznatljivi, neizmjernu radost predstavljaju nam i prijateljstva koja smo stekli. Veliki broj zadovoljnih mušterija se redovno vraća po nove modele, da li za sebe ili dragu osobu. Zadovoljstvo nam je i vidjeti da su naši proizvodi postali nezamjenjiv dio odjevnog stila žena svih generacija u našoj zemlji, ali i inostranstvu. ILEA bags su putovale u Dubai gdje su na sajmu osvojile simpatije svih prisutnih i predstavile Bosnu i Hercegovinu na izuzetno lijep način.
(Tanja Cerić/mionama.ba)