Mi o nama – Putujuća biblioteka

Samra Šakanović-Prgić, dvadesetdevetogodišnja spisateljica, aktivistica i predsjednica Udruge građana NELA iz Orašja u jeku pandemije koronavirusa Covid-19 pokrenula je Putujuću biblioteku za djecu i mlade. Sa sestrama i volonterima Udruge – Samra u posljednjih pet godina radi na poboljšanju životnih uvjeta u svojoj lokalnoj zajednici. Aktivno volontira više od deset godina, a u posljednje dvije godine bavi se pravima žena, manjina i životinja. Iza nje su mnogi projekti, radionice, javne tribine i predavanja, kao i dvije motivacijske knjige „Posavka” i „Snaga žene”.

Šta predstavlja „Putujuća biblioteka”? Kako je nastala ta ideja i ko stoji iza njezinog nastanka? 
Još kao mala djevojčica znala sam da ću onda kada odrastem imati veliku kućnu biblioteku po uzoru na onu koju su godinama imali moji djed i nena. Njih dvoje i moja majka probudili su u meni ljubav prema čitanju još u osnovnoj školi, pa sam vrlo rano počela i sama skupljati knjige. Moji prijatelji već godinama znaju da u mojoj kući uvijek mogu pronaći raznovrsno i zanimljivo štivo za čitanje. Za vrijeme pandemije, onda kada je kretanje bilo ograničeno, mnogo djece i mladih s kojima sam prethodno radila na jednom projektu, također, me je pitalo za knjige. Tada, nažalost, nisam imala mnogo dječijih knjiga, tek desetak lektira sa kojima su se već susretali. Dostavljajući im tako knjige koje imam, sinula mi je ideja o pokretnoj biblioteci koju sam odmah  predložila članovima i volonterima naše Udruge. S obzirom na to da sam Udrugu građana NELA u rujnu 2018. godine osnovala sa svojim sestrama i bliskim prijateljima u cilju da radimo na baš ovakvim i sličnim projektima ideja je odmah jednoglasno usvojena. Zahvaljujući dobrim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine, Fondaciji tuzlanske zajednice i Institutu za razvoj mladih KULT u  periodu od godinu dana skupili smo oko 1.000 knjiga, od čega je najviše bilo knjiga za djecu kao što su lektire, slikovnice, stripovi, zabavno-edukativno štivo, knjige bontona i knjige za učenje stranih jezika.
Da li ste zadovoljni reakcijom i odazivom čitalaca? 
Malo po malo Putujuća biblioteka Udruge građana NELA Orašje doživjela je pravi procvat. Od početka ove ideje koja je nastala u ožujku 2020. godine do danas imamo desetak aktivnih čitalaca koji svaki tjedan traže novu knjigu, te ukupno više od 80 sudionika s kojima surađujemo na mjesečnom nivou. S obzirom na to da volonteri i korisnici ovog projekta žive i rade u manjoj sredini, jako smo zadovoljni odazivom čitalaca, posebno djece i mladih ljudi. Osim djeci iz naše općine knjige šaljemo i ljubiteljima pisane riječi širom Bosne i Hercegovine.

Koji su Vam planovi u budućem radu? 
Planova je, doista, mnogo. S obzirom na to da naša Udruga već godinama organizira likovne i literarne radionice za djecu i mlade u planu nam je da pokrenemo i Književni klub mladih, te književne radionice i predavanja za djecu, mlade i žene. Nedavno smo kroz projekt „Mladi su  naša budućnost”, koji je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi humanitarna organizacija CRS s Institutom za razvoj mladih KULT i drugim partnerima i sami izdali knjigu koja nosi naziv „Isti u različitosti”. Opus poslova u Udruzi je od samog začeća raznovrstan, te zbog toga naši članovi i volonteri rade na više različitih projekata. Što se tiče mojih privatnih planova, nakon dvije samostalne knjige, ove godine planiram izdati još dvije, jednu motivacijskog tipa koja će biti nastavak prije dvije i jednu dječju knjigu. Osim toga, radim na nekoliko veoma važnih projekata kojima ću se posvetiti kroz cijelu 2021. godinu.
 
(Mitar Simikić/mionama.ba)