Milan Ilić – novinar koji je sa Timom volontera pomogao preko 1000 ljudi (VIDEO)

Milan Ilić za sebe kaže da je obični građanin koji misli svojom glavom što je u današnjem vremenu izrazito teško ali je moguće.


“Ne volim se svrstavati ni u jedan identitet jer samim tim ubijam sve ostale koje su važniji od drugih.” – Milan Ilić

Milanovo trenutno zanimanje je novinar

“Kada sam završio osnovnu, ni slutio nisam da će me put odvesti u svijet novinarstva. Tada sam stalno provodio za računarom, i moj izbor srednje je bio Elektrotehničar računarstva i mislio sam da ću nastaviti tim putem. Međutim, život me odnio sasvim slučajno u novinarstvo. Nakon srednje, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na Filozofskom fakultetu upisujem studij novinarstva i nakon nekih tri mjeseca od upisa počinjem da radim na lokalnom portalu i obrađujem lokalne teme. Pošto sam oduvijek bio ambiciozan, konstantno sam pohađao seminare i išao na prakse vezane za novinarstvo. Uz novinarstvo, ušao sam i u NVO. Kroz NVO sam počeo da obrađujem teme ljudskih prava i trenutni tekstovi su najviše bazirani na njih.”

Milan iza sebe ima bogato radno iskustvo

“Radio sam na BHRT-u kao montažer, snimatelj i novinar. Zatim na Radio Slobodna Evropa. Nakon RSE sam radio na TV1, sadašnjem O kanalu kao producent i novinar emisije Bez straha i cenzure. Nakon O kanala, kratko sam radio na Avazu i trenutno sam zaposlen kao vanjski saradnik na portalu tačno.net.”

Sa Timom volontera je  pomogao preko hiljadu ljudi

“Tokom pandemije volontiram u Timu volontera – Heroji ulice. Tim koji je vrijedan pažnje i s kojim se svi trebaju ponositi. Za mjesec i po smo uspjeli da obiđemo preko 1000 adresa i pomognemo preko 1000 ljudi. U posljednjih 5 dana smo uglavnom bazirani na humanitarnoj pomoći i podijelili smo preko 600 paketa.”

Kako sam kaže pandemija COVID-19 mu nije pokvarila planove, samo ih je popravila nakon što se priključio Timu volontera.


 U budućnosti očekuje da pronađe novi posao i nastavim raditi još bolje i jače.

Kako komentariše izvještavanje medija u BiH povodom pandemije COVID-19?

“Pa iskreno, nisam toliko pratio toliko objektivnost medija i šta ko izvještava jer sam stalno na terenu i ne pratim toliko vijesti po tom pitanju jer su mi u posljednjih mjesec dana dvije najjaktivnije aplikacije – Here za navigaciju i Viber za preuzimanje intervencija.”

Milan za kraj poručuje svim mladim ljudima: “Budite Vi promjena i nešto pozitivno u našem društvu. I ono najbitnije. Mislite svojom glavom.”