Mladi mostarski aktivista Ivo Čarapina: Konačno imamo pravo glasa, ali mladi gube nadu i odlaze

BUKA Magazin - Mladi mostarski aktivista Ivo Čarapina: Konačno imamo pravo  glasa, ali mladi gube nadu i odlazeIvo Čarapina je mladi mostarski aktivista, bivši predsjednik Vijeća učenika srednjih škola, Vijeća mladih Mostara, te Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Kroz svoj aktivizam osnovao je Evropski parlament mladih u Mostaru, te Sveučilišni teatar. Uz obrazovanje, umjetnost, glumu, aktivno se bavio i demokratizacijom među mladima. Sutra će izaći na izbore i po prvi put glasati za kandidate koji će sjediti u gradskom Vijeću. Prije četiri godine to mu je pravo bilo oduzeto, pa je 2017. organizovao simulaciju gradskog vijeća.
„To je bio jedan sjajan projekt, koji je na ironičan način prikazao situaciju u Mostaru. Imamo novu Gradsku vijećnicu u kojoj do danas nisu sjedili vijećnici, osim nas iz simulacije. Mislim da nam je svima stalo da imamo izbore, izaberemo te svoje lokalne parlamentarce koji će nas zastupati i rješavati naše lokalne probleme.
Mislim da je Mostar dosta izgubio u ovom vremenu što je ta predstavnička demokracija bila izostavljena“, priča Čarapina za BUKU.
Ideja, kao posljedica revolta, proizašla je iz prethodne simulacije rada Evropskog parlamenta.
„Uvijek je u meni bila ta želja da spustimo to na lokalni nivo. Došao sam na ideju da upravo napravimo simulaciju Gradskog vijeća Mostara, što i ne bi bilo toliko zanimljivo da postoji „pravo“ vijeće u Mostaru. Interes mladih, ali i medija je bio velik. Projekt je zanimljiv sam po sebi jer nije bio jednodnevni, već je bio zagovaračkog karaktera. To što smo taj dan usvojili u Vijećnici je poslano i gradonačelniku, te su neki projekti i prihvaćeni i uvršteni u budžet Grada naredne godine.“
Čarapina kaže da, iako već osam godina nema gradskog vijeća, to ne znači da gradske vlasti, koliko-toliko, nema ko da kontroliše. Posljednje četiri godine prisustvuje svakoj raspravi o Budžetu grada Mostara. Zbog toga je već početkom godine shvatio da će izbori biti održani i da se završava epoha u kojoj je jedan grad nazivan slučajem.
„ U Budžetu Grada dodata je stavka za izbore, a za sve nas koji redovno pratimo Proračun, to je bilo jasno. Za mene je bitno da se izbori održavaju i da ćemo konačno mi mladi moći iskusiti to pravo glasanja i biranja.“
Koji su najveći problemi mladih Mostara?
Grad o kojem ovih dana pišu regionalni i svjetski medij donoseći priču o podijeljenosti ne razlikuje se od ostalih bosanskohercegovačkih gradova kada su u pitanju prilike za mlade. I u Mostaru, baš kao i u svim gradovima u BiH, mladi teško dolaze do posla, a najlakši put do toga je stranačka knjižica. Često o tome mladi govore, a šta o problemima mladih misli Ivo?
Uvijek volim napraviti poređenje bilo koje razvijenije evropske države i nas. Dakle, uvijek se to odnosi na brzinu i lakoću zapošljavanja, bilo visokoobrazovanih mladih, ili onih sa srednjom stručnom spremom. Nažalost, kod nas to je presporo i mnogi mladi gube tu nadu i odlaze.“
On je optimista, ali žali što mladi odlaze zbog ekonomskih neprilika.
„Međutim, ne mogu pričati da će situacija biti bolja sama od sebe. Potrebno je raditi na sebi, ali i u svojoj zajednici, kako bi stvorili bolje okruženje za sve nas. Krajnji je trenutak da se počne davati više prilika mladima, ulagati u mlade, subvencionirati prva zaposlenja, pokretanje nekih malih obrta i firmi. Voditi pronatalitetnu politiku: subvencionirati dio kupovine prvih stanova mladima. Davati porodiljne naknade koje u HNŽ-u ne postoje, itd. Neko će reći da je ovo lista lijepih želja, ali za mene je ovo alarm koji već glasno svira i daje signale da se to sve mora ispuniti, kako ova država ne bi ostala država starih. Ko će tada uplaćivati PIO i MIO fondove upozorava Čarapina.
 

(buka.com)