Mladić porijeklom iz Bijeljine osmislio aplikaciju za pomoć nemoćnima – IsolationApp

U ovom teškom vremenu borbe sa epidemijom korona virusa koji je zahvatio cijelu planetu, širom svijeta se vodi borba protiv ove pošasti koja odnosi na hiljade ljudskih života. Solidarnost, zajedništvo, podrška jednih drugima, pokretanje konkretnih akcija usmjerenih na najosetljivije ljude samo su neke od mnogobrojnih akcija solidarnosti kojim svjedočimo u Srbiji u doba korona virusa, kada pokazujemo ljubav i solidarnost jedni prema drugima. Pored države koja daje svoj maksimum dobar dio akcija predvode grupe i pojedinci koji samo žele da pomognu tamo gdje i kome treba.
Uroš Simić - Isolation app
Uroš Simić

Cilj aplikacije je da spoji ljude kojima je potrebna pomoć (najčešće je to u vidu nabavke iz marketa), naročito tokom izolacionog perioda i ljude koji su spremni da im pomognu, kaže Uroš za Novosti. – Na ideju za ovakvu aplikaciju sam došao jer i sam spadam u rizičnu grupu stanovnika, te mi je kretanje veoma ograničeno i ne smijem da se izlažem riziku. Cijelu infrastrukturu, server, aplikaciju i dizajn sam razvio sam za tri dana ali i dalje radim na održavanju i dodavanju novih stvari. Iako imam stalan posao, na ovoj aplikaciji radim van radnog vremena, kao dodatni posao. Pošto sam “sklopio”  aplikaciju za veoma kratak period, prirodno je da ima neke nedostatke i propuste te mi veoma znači kada se ljudi jave i ukažu mi na potencijalni problem ili predlože neko poboljšanje, pojašnjava Uroš.
Aplikacija ima mapu na kojoj korisnik može da označi gdje se nalazi i šta mu je potrebno (crvenim markerom) ili kakvu vrstu pomoći može da ponudi (plavim markerom).
psiholoskaPomocMapa-framed-597x1024.png
Sigurnost ličnih podataka ima poseban fokus, tako da postoje bezbjednosni mehanizmi koji čuvaju privatnost korisnika. – Cijeli sistem je optimizovan za većinu zemalja u svijetu, tako da podaci koji se učitavaju su prilagođeni i obrađeni samo za zemlju u kojoj se nalazite. Većina korisnika je trenutno iz Srbije ali postoje korisnici i u drugim zemljama. Aplikaciji su se priključili Savez udruženja psihoterapeuta Srbije kao i udruženja Animal Reskju Srbija. Sada je moguće da potražite stručnu psihološku pomoć na mapi, besplatno, na teritoriji Srbije. Takođe, Animal Reskju Srbija će vam vrlo rado izaći u susret i prošetati kućnog ljubimca umjesto vas ili nahraniti napuštene životinje, kaže Uroš Simić.
Do sada je za svoju aplikaciju dobio mnogo pohvala kako iz Srbije tako i iz inostranstva, ali on skromno kaže da je srećan da može pomoći u ovo teško vrijeme.
APLIKACIJA
Aplikacija je dostupna za andriod na Plej Storu:
https://play.google.com /store/
apps/details?id=rs.fourexample.isolation
 
fotografije – Uroš Simić
Autor teksta – S. Mišljenović
Preuzeto sa portala: NovostiPlus