MODNA REVIJA „Moji EKO koraci“

Šezdeset učenika i učenica srednjih tehničkih škola u Banja Luci, Žepču i Brčkom napravili svoje prve korake u eko modnoj industriji

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo organizuje modnu reviju pod nazivom „Moji EKO koraci“ koja će se održati u petak, 8. aprila, 2022. godine u Sarajevu u JU „Međunarodnom centaru za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, sa početkom u 18:00 sati.

Ekološka osviještenost je na niskoj razini u BiH stoga su edukacije u ovom smjeru jako važne.

Modni dizajnerAdnan Hajrulahović HAAD vodio je tri edukativne eko radionice za šezdeset učenika i učenica srednjih tekstilnih škola u Banja Luci, Žepču i Brčko Distriktu tokom dva mjeseca.

Cilj radionica, i na koncu modne revije bila je edukacija mladih o važnosti upcycling-a u modnoj industriji.

Upcycling je poznat kao kreativna ponovna upotreba, proces transformacije nusproizvoda, otpadnih materijala, beskorisnih ili neželjenih proizvoda u nove materijale ili proizvode koji se smatraju kvalitetnijima, kao što su umjetnička vrijednost ili ekološka vrijednost.

Učenici/ice škola koji/e  pohađaju zanimanja tekstilstva, kožarstva i modnog dizajna, su uz mentorstvo dizajnera HAAD-a kreirali upcycled modne odjevne predmete koje će prikazati javnosti na modnoj reviji, a tri najbolje kreacije iz svake škole, bit će nagrađene.

Na modnoj reviji će biti predstavljeni radovi učenika i učenica tri škole:

  • JU Politehnička škola iz Banja Luke
  • Srednja mještovita škola „Žepče“ iz Žepča i
  • JU Tehnička škola Brčko distrikt

Recikliranje i upcycling su jako važni, a ovi učenici i učenice će nam pokazati kako svoju staru odjeću možete učiniti novom, zanimljivom i ponovo nosivom dok učestvujete u misiji očuvanja okoliša.

Među prisutnim zvanicama bit će i Aida Daguda, direktorica CPCD-a, Johanna Stromquist, Ambasadorica Švedske u BiH te Adnan Hajrulahović HAAD, mentor na projektu koji će se obratiti medijima.

Ulaz je besplatan za sve zainteresovane građane i građanke, predstavnike škola te učenike i učenice kako osnovnih tako i srednjih škola.

Ova revija je dio aktivnosti koje CPCD sprovodi unutar projekta „Misli o prirodi!“ koji finansijski podržava Švedska.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.