Muhamed i Ajna iz Zenice napravili korona-brojač s uputama za zaštitu od koronavirusa

Stranica KoronaBrojač se bavi direktnim prijenosom najnovijih informacija o broju zaraženih koronavirusom ne samo u BiH, Balkanu već i u svijetu. Međutim, iza ovog projekta ne stoji pozitivna inspiracija, već sreća Muhameda Dizdarevića da je ostao negativan na koronavirus nakon što su dvije osobe u njegovim bližem okruženju bile zaražene.
U razgovoru za Klix.ba otkrio je kako je s kolegicom Ajnom došao na ideju realizacije projekta korona-brojača.
“Amidža mi je bio pozitivan na koronavirus i imao je poprilično teške simptome. Nekoliko dan poslije prijatelj s kojim sam se kontinuirano družio mi je kazao da je pozitivan na koronavirus, tako da sam imao duplu šansu da se zarazim, ali ostao sam negativan. S obzirom da nisam znao ni koji su simptomi, a nisam mogao pronaći ni relevantne informacije na jednom mjestu, odlučio sam se na ovaj projekt. S kolegicom Ajnom sam već radio na jednom projektu te sam joj predložio da napravimo i Korona brojač i ušli smo u tu priču”, kazao je Muhamed.
Pojasnio je kako je vrijeme na raspustu iskoristio za realizaciju projekta koji na online platformi preko Google Analyticsa svaka dva sata crpi najnovije informacije o broju zaraženih koronavirusom, dok u sekciji najčešća pitanja građani mogu pronaći odgovore na aktuelna pitanja vezana za koronavirus.
“Kao učenici smo i sami enormno pogođeni COVID-19 pandemijom, ali nekada je potrebno da lično iskustvo da bi zaista shvatili koliko je situacija alarmantna. Taj me splet okolnosti inspirisao da na neki način pomognem građanima BiH”, dodaje Muhamed.
Ističe kako od početka više od 2.000 posjetilaca svakog dana otvara njihovu stranicu i informiše se o brojkama zaraženih u BiH, zemljama Balkana i svijetu, a na kraju je svima poručio da se pridržavaju mjera koje su izdale nadležne institucije.
“Perite ruke, nosite maske, koliko god je teško trebamo manje izlaziti napolje, iako sam i sam navikao svaki dan izlaziti, sada pokušavam smanjiti. Ostanite sigurni, zaštitite sebe i svoje najdraže. Nadam se da će stranica koristiti svima koji je posjete”, zaključio je naš sagovornik.
(klix.ba)