Muzičkom razglednicom obilježena obnova Starog mosta i upisa na Listu UNESCO-a (VIDEO)

Povodom godišnjice obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a  na platou ispred doma herceg “Stjepan Kosača” predstavljena Muzička razglednice Mostara, koja je okupila više od 20 mostarskih umjetnika iz svijeta muzike i filma u zajedničkom projektu. Ovom razglednicom iz Mostara je poslana poruku prijateljstva i nade ne samo prijateljima i UNESCO gradovima nego i svim ljudima koji, u ovim vremenima nisu u prilici putovati i posjetiti Mostar, te vidjeti njegov most.


 
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako će oba razglednica biti emitovana putem medija i u gradovima prijateljima.”Ovim će naša poruka zajedništva uz muziku i slike Mostara biti gledana širom svijeta”, istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Naglasio je kako je obilježavanje dvije važne godišnjice trebalo okupiti hiljade ljudi ispod Starog mosta na brojnim programima koji su planirani. No, epidemija je učinila svoje, pa se našao način da Grad Mostar na ovaj jedinstven način obilježi, važne događaje svijetu koji ne može doći pošalje “Muzičku razglednicu Mostara”.
Ovaj projekt je povezalo MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca među kojima su Mario Knezović i Damir Bunoza.

“U razglednici je obrađena pjesma Hercegovina od grupe Zoster iz Mostara i svi sudionici su iz Mostara”, kazao Bunoza koji je uradio novi aranžman za Mostar.
Podsjetimo da je u junu 2004. godine svečano obilježen završetak rekonstrukcije Starog mosta, a datum svečanosti tempiran je na dan 10. godišnjice dolaska Evropske delegacije u BiH, kao jasno opredjeljenje i priznanje evropske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u junu 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a.

Od trenutka upisa Mostara na listu UNESCO-a Mostar je pozicioniran u svjetskim okvirima i kao takav privlačan turistima iz cijelog svijeta.Ove godine, kad su se očekivale rekordne posjete turista, zbog koronavirusa je sve zaustavljeno.Stoga organizatori smatraju da je obilježavanje godišnjic upisa Mostara na Listu UNESCO-a, kao prvoga grada iz BiH koji je upisan na Listu svjetske baštine, danas više nego ikada potrebno obilježiti i ukazati na značaj vrijednosti koje baštini Mostar.

Izvor:Klix