Talenti – Čarobnjak s loptom Samir Salčin pokrenuo školu freestylea

Mostarac Samir Salčin poznati je virtuoz s loptom, koji se duže od decenije bavi nogometom, ali ne timskim već onim koji ima predznak freestyle.


Narodski kazano, Salčin je žongler, danas tražen u gotovo svim bh. gradovima na različitim priredbama koje okupljaju zaljubljenike u sport i nogomet. Ono što uspijeva s nogometnom loptom zasigurno može tek manji broj nogometaša, čak i onih koji igraju na najvišem svjetskom nivou. Na ideju da se bavi freestyleom došao je 2008. nakon što je doživio težu povredu koljena. Tad je prvi put pogledao video na kojem je žonglirao jedan od najboljih svjetskih freestylera i odlučio se početi baviti žongliranjem.

“Vježbao sam danima različite trikove jedan za drugim. U početku je bilo zaista teško. Prvi put sam se takmičio 2010, a kasnije sam se, uz redovan trening, uspio takmičiti na ozbiljnijim prvenstvima i manifestacijama, među kojima su i neke međunarodnog karaktera”, kaže Salčin.
Jedan nastup tokom decenije bavljenja freestyleom posebno izdvaja.

“Bilo je to u Sarajevu kada je došao trofej Svjetskog prvenstva. Moram spomenuti i Svjetsko takmičenje Super goal, kao i osvajanje Bh. Telecom državnog takmičenja”, dodaje.
Od freestyle nogometa u Bosni i Hercegovini se danas može živjeti, ali u slučaju da se rad i vještina adekvatno plasiraju u komercijalnom smislu.

“Potrebno je da sve bude na visokom nivou i da se ‘konačan proizvod’ adekvatno plasira. Ovo ću raditi dok me zdravlje bude služilo. Od nastupa se može pristojno zaraditi”, navodi.

Uskoro namjerava za svoju publiku snimiti motivacijski video, što dosad nijedan od njegovih kolega na prostoru bivše Jugoslavije, nije uradio.

“Nedavno sam osnovao klub s ciljem da okupim što više dječaka i djevojčica zainteresovanih za ovaj sport. Velika želja mi je da u Bosni i Hercegovini imamo minimalno dvadeset freestylera, kako bismo mogli organizovati kvalitetna takmičenja”, rekao je na kraju.

Salčin se proslavio prije dvije godine kao jedan od zapaženijih učesnika Super Talent Showa.

Izvor:radiosarajevo.ba