Na KCUS-u istražuju mogu li se “malina respiratori” koristiti umjesto ventilatora #odgovornost

Zadnjih nekoliko dana Bosnu i Hercegovinu pogodio je toplotni val. Velike vrućine natjerale su građane da se na bilo koji način pokušaju rashladiti. Na KCUS-u su otišli i korak dalje kako je broj teških slučajeva korona virusom sve manji na KCUS imaju sve više slobodnih respiratora. Svi znamo da su “malina respiratori” višenamjenski i mogu se koristiti na više načina. Tim doktora s KCUS-a odlučio je istražiti mogu li se ti respiratori koristiti i umjesto ventilatora.

“Mi uvijek pokušavamo da dođemo to onoga što nam najviše treba. Trenutno je velika potražnja za ventilatorima, a mi imao te višenamjenske respiratore pa smo odlučili da ih pokušamo prilagoditi nekako i koristiti kao ventilatore. Na projektu radi tim stručnjaka koji su i prije radili na modifikaciji ovih respiratora tako da se nadamo uskoro i prvim rezultatima”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.
Nakon ove izjave gospođe Izetbegović priliku da se obrati medijima i objasni kako će cijeli postupak teći i kako misle od respiratora napraviti ventilator imao je šef tima za modifikaciju “malina respiratora” doktor Hazim Propeler.
“Razmišljali smo dugo i skontali da se na respirator treba ugraditi jedan veliki propeler kao što ima i na pravim ventilatorima i onda vam je sve stvar fizike. Nadam se da je ovo bilo jasno. Prvi takav ventilator će biti predstavljen sljedeće sedmice i svi ste pozvani da dođete i vidite kako radi”, rekao je Hazim Propeler, šef tima za modifikaciju “malina respiratora”.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.

Posljednji postovi