Nacionalni spomenici BiH uskoro dostupni u nekoliko klikova

Međunarodna galerija portreta Tuzla digitalizirala je više od dvije hiljade umjetničkih slika, koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH. Na ovaj način neprocjenjiva umjetnička djela bit će dostupna svim građanima BiH, koji nemaju priliku da ih vide u galerijskom ambijentu, piše Faktor.ba.
Projekat je realiziran uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. Ukupno je digitalizirano 2.085 slika, te veliki broj pratećih dokumenata vezanih uz umjetnička djela.
– Riječ je od dvije kolekcije Međunarodne galerije portreta Tuzla koje imaju status nacionalnih spomenika BiH. Prva kolekcija nosi naziv Tito u djelima likovnih umjetnika i obuhvata 85 slika, a druga obuhvata 2.000 djela Ismeta Mujezinovića. Sve to će biti dostupno krajnjim korisnicima putem web platforme, kaže Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla, čovjek koji je odradio najveći dio posla vezan za digitalizaciju.

Muzeji u našoj zemlji nisu posjećeni u odnosnu na velike europske centre kulture, a digitalizacija je jedan od alata koji, ukoliko se iskoristi, može animirati potencijalne posjetitelje, jer veliki broj njih i ne zna kakvo blago se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.
 Digitalizacija je bitna zbog preventive i zaštite umjetničkih djela, zaposlenicima za pripreme budućih izložbi, ali i krajnjim korisnicima koji nisu u mogućnosti posjetiti muzej ili naći neki historijski dokument koji ih zanima, pojašnjava Begović.

Krađa umjetničkih djela bila je veliki problem posebno tokom rata, ali i u vremenu poslije njega, a digitalizacija je jedan od načina da se oteža posao kradljivcima, jer je nešto što je poznato i lako dostupno za provjeru puno teže prodati, a samim tim i manje zanimljivo na crnom tržištu.
Dvije digitalizirane kolekcije je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su 2013. proglašene za nacionalne spomenike BiH. Ono što je digitalizovano ubrzo će biti dostupno na web stranici Centra za kulturu u sklopu kojeg djeluje Međunarodna galerija portreta, a postoji i ideja da se napravi posebna web platforma za pretraživanje.
(hoću.ba)