Negativne misli narušavaju kvalitet života

Negativno razmišljanje i anksioznost mogu blokirati našu produktivnost i efikasnost. Kada se ovako osjećamo ne možemo ni očekivati uspjeh.

Čak i onim osobama koje smatramo vedrim dođu dani kada su neraspoloženi i kada zapadnu u blagu depresiju. Ovo je posljedica emotivnog disbalansa koji ima loš uticaj na naš život.
Ako vam je teško da se pokrenete i spriječite negativnost, bit će dovoljno da sami sebi postavite ova pitanja i na njih date iskrene odgovore:
Zašto se trenutno osjećam sretno?
Svi teže ka tome – da budu sretni, ali sreća je zapravo sastavni dio života i krije se u malim stvarima. Podsjetite sebe zbog čega ste u ovom trenutku sretni.
Zašto se trenutno osjećam uzbuđeno?
Ljude najčešće pokreće adrenalin, uzbuđenje i strast prema nečemu. I sami ste svjesni da ćete biti uspješniji u nečemu što volite da radite i što vam pričinjava zadovoljstvo. A šta je to što vas u ovom trenutku čini uzbuđenim?
Šta je to što me trenutno čini ponosnim/ponosnom?
Često misli fokusiramo na ono što nam nedostaje, što predstavlja naše nedostatke, dok uspjehe često ostavljamo po strani. Trebalo bi češće da pogledamo dokle smo stigli, koliko smo vrijedno radili da bi uspjeli i da budemo ponosni na to.
Na čemu sam zahvalna/zahvalan ovog jutra?
Počnite svako jutro sa ovim pitanje – šta je to na čemu ste zahvalni? Ako dan počnete zahvaljivajući se na lijepim stvarima koje su vam se desile, na dobrim ljudima koji čine vaš život ili jednostavno na zdravlju koje je najvrijednije – cijeli dan ćete provesti u tom raspoloženju.
(trendradio.ba)