Najbolje savjete za učenje mogu vam dati asistenti. Pročitajte ih.

Najbolje savjete za učenje mogu vam dati asistenti. Pročitajte ih.
 Asistenti savjetuju: Pet savjeta kako da u svakom trenutku budete spremni
Ko zaista može reći da je u svakom trenutku apsolutno spreman za svaku situaciju i svaki mogući scenario? Apsolutno niko!
Koliko puta će vas na fakultetu iznenaditi nepredviđene situacije, otkazana predavanja, pomjereni rokovi, zaboravljene prijave, propuštena predavanja, pitanja profesora da objasnite neki pojam, blokade na ispitu… Takvih situacija može biti bezbroj, ne možete uvijek biti spremni za svaku od njih, ali ono što možete uraditi jeste da budete što spremniji i da vas ovakvi nepredviđeni “problemi” dočekaju što spremnije!
Najbolje savjete vam mogu dati naravno oni koji su sve to prošli, i još više od toga koji imaju sada i uvid u “drugu stranu” medalje, tj. sa druge strane katedre. Uvijek pitajte asistente za savjete jer oni znaju “insajderske” informacije, šta je ono što profesori od vas očekuju i šta je tačno potrebno za taj određeni predmet.
Bilo da asistenti na vašem fakultetu dežuraju na ispitima, pregledaju seminarske radove, drže vježbe ili čak i dijelove predavanja, vaši asistenti su najbolji izvor informacija!
Evo nekoliko savjeta od asistenata koji vam mogu pomoći da spremno dočekate svako predavanje i ispit.
Pripremite se za predavanja i vježbe
Da li imate naviku da se pripremate za predavanja? Da li nekada pročitate gradivo unaprijed, prelistate knjigu i skriptu, informišete se o onome što ćete obrađivati na predavanju? Vjerovatno ne.
Pokušajte da za promjenu uradite upravo to da spremni dođete na predavanja. To vam može olakšati posao utoliko što ćete imati spremna pitanja i tražiti objašnjenje za ono što vam nije jasno, nećete izgubiti cijeli čas hvatajući bilješke i pokušavajući da zapišete baš svaku profesorovu riječ… Kada ste se upoznali sa materijom prije nego što odslušate konkretno predavanje, biće vam lakše da prepoznate ključne informacije i možda upravo ono što će biti traženo na ispitu.
Zapišite sve što znate
Kada se susretnemo sa problemom na ispitu ili vježbama (zadatak koji ne znate da uradite), najgora stvar koju možete da uradite je da previše razmišljate i da paničite. U takvim situacijama je najbolje da počnete da zapisujete sve ono što mislite da može imati veze sa rješenjem zadatka. Kada budete imali sve te informacije pred sobom, možete uvidjeti nove veze između svih tih informacija koje možda niste mogli da razumijete na prvi pogled.
Postavljajte pitanja na vrijeme
Najvažnije je da postavljate pitanja. Ukoliko vam nešto nije jasno, morate da pitate i da tražite objašnjenje. Nije sramota pitati ukoliko nešto ne znate i ne razumijete. Naše studente je uvijek sramota i postoji stalno prisutni strah od postavljanja pitanja. Ne želite da ispadnete smiješni, kako je moguće da to ne razumijete, nadate se da će neko drugi da postavi pitanje i slično. I prešutite tu jednu sitnicu koja vam nije jasna, a koja će se poslije pretvoriti u pravi problem ukoliko vam neko ne bude to objasnio. Pitajte, sve što vas interesuje, sve što vam nije jasno, ne ustručavajte se, ne postoje glupa pitanja!
Pitajte na vrijeme, tokom predavanja, na vježbama… Ukoliko baš ne želite da postavite određeno pitanje na času, nikako ne smijete propustiti prve konsultacije sa profesorom ili asistentom kada ih morate pitati za razjašnjenje nedoumice. Nikako ne dozvolite da dočekate ispitni rok, a da vam neke stvari nisu jasne.
I zapamtite – nije sramota tražiti pomoć!
Ne propuštajte konsultacije
Konsultacije postoje sa razlogom, iskoristite ih pametno!
Konsultacije su nešto što morate iskoristiti u svakom slučaju, bilo da imate neke nedoumice u vezi gradiva, ste propustili neko važno predavanje ili vam je potreban savjet u vezi izrade seminarskog rada…
Pomozite sami sebi
Najbolji savjet kako možete da pomognete sami sebi je da ne čekate posljednji trenutak! Ovo je univerzalno pravilo i savjet.
Ne čekajte dva dana pred ispit da razjašnjavate nedoumice, da “jurite” profesore i asistente za potpise i predaju seminarskog… Na taj način ćete izbjeći mnoge probleme i stres.
Takođe ne odlažite obaveze, sve što možete da uradite danas uradite to odmah! Što duže budete čekali i odlagali neizbježno, problemi i obaveze će se samo nagomilavati.
(studomat.ba)