Nejra Agić: SOC – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu drugu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Predstavite sebe i svoju organizaciju?
Radim u Sarajevskom otvorenom centru – nezavisnoj, feminističkoj organizaciji civilnog društva koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne (LGBTI) osobe i žene kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta. SOC takođe javno promoviše ljudska prava LGBTI osoba i žena, te na državnom, evropskom i međunarodnom nivou zagovara unapređivanje zakonodavstva i javnih politika u Bosni i Hercegovini. Kroz rad na pitanjima evropskih integracija, unapređujemo ostvarivanje ljudskih prava i podstičemo daljnji razvoj civilnog društva.
SOC postoji već 14 godina, a ja sam dio SOC tima više od dvije godine. Iako sam došla kao volonterka, od sredine 2019. godine preuzela sam poziciju PR organizacije te radim sve što se tiče komunikacije SOCa prema vani. Obzirom na moje formalno obrazovanje u novinarstvu i PR-u, te neformalno obrazovanje u vođenju društvenih mreža, u Sarajevskom otvorenom centru radim na promociji naših aktivnosti, a koje su najrazličitijeg karaktera – od edukacija za pravne stručnjake_inje, do druženja za zajednicu.
Dio si druge CAT Digitalne Akademije, koja su tvoja očekivanja?
Mnogo sam sretna što sam dio Akademije, što sam kroz nju upoznala divne, vrijedne mlade aktiviste_kinje iz cijele BiH s kojima ću, sigurna sam, u budućnosti ponovo raditi neke dobre stvari. Kampanje koje radimo su zaista važne, uložili_e smo puno truda u njih, stoga se nadam da ćemo potaknuti što više ljudi na razmišljanje, ali i na akciju.
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
Prednost bilo kakvog online rada je mogućnost da se dopre do velikog broja ljudi, ali i do precizno definisane grupe ljudi. Vjerujem da online platformu možemo dobro iskoristiti za širenje ideja, ali da je aktivizam u ‘’offline’’ svijetu nešto čega se ne smijemo odreći, jer tako pravimo najznačajnije promjene. Svaki vid aktivizma treba da rezultira konkretnim radom, bilo to online ili u stvarnom svijetu – najvažnije je da mijenjamo društvo na bolje.
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
Nemojte se držati vaše zone komfora, nego se upoznajte sa drugačijim idejama, osobama, grupama i iskustvima!