Nova omladinska emisija na RTV TK “Aktiviraj se!” – CAT BiH

  • Mladi su značajna kategorija društva i budući nosioci promjena u društvu. Iz tog razloga neophodno je prepoznavati njihove potrebe i podsticati ih na uključivanje u društvene procese i podržavati aktivizam mladih.

Omladinski resursni centar Tuzla (ORC) je nevladina organizacija čija je misija da dođu do što većeg broja mladih ljudi, te da im pruži svoje kapacitete i resurse putem neformalnog obrazovanja.

ORC nastoji što više uključiti mlade ljude u aktivnosti u lokalnim sredinama iz kojih dolaze, ne samo iz Federacije BiH, već i Republike Srpske.

” U proteklom vremenu smo uradili jako dosta stvari sa mladima iz manjih sredina – Milići, Kalesija, Prnjavor, Prijedor, zapadna Hercegovina, i ono što mi primjećujemo je da mladi, ne da nisu pasivni, čak što više aktivni su, samo im treba pružiti što više prilika kako bi oni zadovoljiti svoje potrebe da promijene nešto u svojoj zajednici “

– Direktor ORC – a Miralem Tursinović

ORC Tuzla ima više kanala koji su informativnog karaktera, poput mailing lista omladinske mreže u BiH sa 800 adresa, mjesečni bilten koji se šalje na nekoliko hiljada e-mail adresa, Facebook stranice, grupe kao i CAT BIH stranica na kojima se objavljuju informacije o stipendijama, konkursima za posao, pozivi za radionice, seminare, festivale i ostale korisne informacije za mlade ljude koji žele raditi što više na sebi i svojim zajednicama iz kojih dolaze.

CAT BIH stranica se ne sastoji samo iz on-line aktivnosti, već su tu i terenske aktivnosti koji se tiču educiranja mladih ljudi koji se zanimaju za medijski aktivizam i novinarstvo”

– Ammar Grabić

CAT BIH je do sada organizirala tri akademije za menadžere društvenih mreža, gdje su se jačali kapaciteti mladih PR menadžera raznih organizacija civilnog društva, počev od Zenice, Sarajeva, Mostara, Bijeljine i još nekoliko gradova iz Republike Srpske.

“Danas nas smatraju za jednu od najvidljivijih omladinskih inicijativa, što je i bila naša namjera, da naše poruke koje znamo da nisu mrziteljske, za koje znamo da su usmjerene protiv koruptivnih politika, protiv nacionalističkih retorika, dosta viđa mladih ljudi. “

– Slobodan Blagovčanin

I za kraj, tu je i CAT PATROLA, čija je autorica Mirela Biković, koja je u svom automobilu ugostila brojne mlade sagorovornike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ona kaže da je ideja za emisijom nastala kao posljedica pandemije Corona virusa, kada smo mogli samo da se družimo putem on-line društvenih mreža.

CAT PATROLA ima za cilj da predstavi uspješne priče mladih ljudi, koje možete pogledati na linku pored https://youtu.be/IAOQB5U3DtM, a cijeli prilog o ORC-u i CAT-u možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=WpIQJmgf2Qc

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“