Od prvog koraka na tatami do svjetske lige

Kada je imao samo šest godina, roditelji su ga iznenadili tako što su ga odveli na prvi čas karatea. “Čim sam osjetio tatami ispod svojih nogu u meni se stvorio neki poseban i čudan osjećaj koji me i danas drži.”

Foto: Adnan Karalić
Tarik Salkić iz Velike Kladuše je jedan od najuspješnijih karatista svijeta.
Kakav je osjećaj osvojiti zlato i naći se nekoliko puta na postolju Svjetske lige mladih u karateu?
Osjećaj je odličan. Bilo je potrebno uložiti mnogo truda i rada da bi se došlo do ostvarenog rezultata. Zbog ostvarenih rezultata sam prema renkingu portalu ekarateu.eu, od najmlađih do najstarijih takmičara, a na listi je bilo ukupno 3.190 imena, proglašen najuspješnijim takmičarom.
Za međunarodne uspjehe su potrebni odlični uslovi. Kakvi su uslovi treniranja u Velikoj Kladuši?
Uslovi treniranja su odlični. Trener Emin Redžić nam je obezbijedio brvnaru u koju možemo doći trenirati kad god želimo. To nam olakšava rad. Treniram četiri puta na dan. Kada je sezona takmičenja onda imam navečer kate i borbe, a ujutro kondicioni trening. U sredini dana imam individualni trening kata. Kada sam van sezone onda imam tri puta trening na dan, i to su navečer kate i borbe, a ujutro kondicioni trening. Naravno, ogromnu podršku pronalazim u svojim roditeljima i trenerima.

Koje uspjehe bi posebno izdvojio i na šta si najviše ponosan?
Najdraža mi je medalja prvog mjesta u katama sa Svjetske lige u Umagu. Jedini sam takmičar koji je donio zlatnu medalja iz kata sa svjetske lige. Izdvojio bih da sam već treću godinu državni prvak, te tri medalje sa balkanskog prvenstva, tri medalje sa svjetskog kupa i tri medalje sa svjetske lige.
Koja je tajna uspjeha?
Nema tajne. Recept je voljeti sport toji trenirate i da se maksimalno posvetite ukoliko želite ostvariti dobre rezultate. Meni je važno da se skoncetrišem na takmičenje i da se kvalitetno zagrijem kako bih mogao pokazati šta sve umijem.
Da li imaš slobodnog vremena i kako ga ispunjavaš?
Od svih obaveza i treninga pronađem vremena za crtanje. Volim crtati jer me to smiruje.
O čemu sanjaš u karateu?
Kvalifikacija na Olimpijske igre i osvojena medalja.
(Mirnes Ćerimović/mionama.ba)