Odvojena 61.000 KM iz budžeta za kreiranje nove šifre za GTA #odgovornost

Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača je objelodanio svoj troškovnik za potrebe kako plata, tako i produkcijskih izdataka. U sklopu tabele našla se jedna zanimljiva stavka, koja košta čak 61.000 KM.

“S obzirom na to da smo mi javna ustanova, budžet je svakako javna stvar i treba da bude. Mi se finansiramo od poreza građana i prirodno je da znaju na šta idu njihove pare. Međutim, volio bih kada bi javnost prije arsenala osude, kojoj smo izloženi od jučer zbog finansijskog izvještaja, prvenstveno pokazala želju da se raspita na šta mi trošimo novac. Ako je njima nešto nejasno šta piše neka pitaju, a mi ćemo im rado objasniti”, kaže Jure Šuft, računovođa ove ustanove.
Stavka pod nazivom “asgdvasd” je privukla pozornost javnosti, a iz ove ustanove ističu da nije riječ o pogrešnoj formulaciji, već o projektu koji realizuju.
“Iako smo dom kulture, već nekoliko godina aktivno radimo na proširenju svoje djelatnosti, a vodeći sektor u koji ulažemo je iz oblasti programiranja. Mali od moje sestre je programer, pomalo neuspješan, jer ne može da pronađe posao u struci, pa sam mu ja sredio da se zaposli kod nas. On trenutno radi na razvijanju nove šifre za popularnu igru GTA, a šifra bi trebala da prilikom unošenja omogućava igračima da žvaču žvake. Ona bi bila jako korisna, a svaka programerska inovacija košta mnogo novca, zato smo odvojili pare iz budžeta”, dodao je Šuft.
Kako navode iz ove kulturne institucije, već imaju potpisan ugovor s kompanijom Rockstar koja je kreator igre, a završetak realizacije ovog projekta bi trebao biti krajem 2024. godine. Do tada je potrebno izdvajati novac iz budžeta za ovu namjeru.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.