Omar Bojčić, prvi slijepi sprinter u BiH: “Imam mnogo ciljeva, ali jedan je prioritetan”

Omar je jedan od 10 miliona slučajeva u svijetu koji je nakon pljuskavica u dvanaestoj godini ostao slijep.
Omar Bojčić prvi je slijepi paraatletičar u Bosni i Hercegovini. Nakon što se bavio mnogim drugim sportovima, atletika je postala njegov izbor dok ga, kako kaže, tijelo bude služilo. Cilj mu je postati prvi slijepi sprinter koji će donijeti odličje s Paraolimpijskih igara. Iza njega stoji porodica i vrijedni tim trenera koji zajedno trče s njim ka uspjehu.
Omar Bojčić, prvi slijepi sprinter u BiH: Jedan cilj mi je ...
Ja sam Omar Bojčić član Atletskog kluba ‘Novi Grad’. Osoba sam sa invaliditetom. Student sam odsjeka Orijentalne filologije, katedre za turski jezik i književnost na Filozofskog fakultetu u Sarajevu. Upravo sam završio prvu godinu u roku i među pet sam najboljih studenata na svojoj godini. Vodič i ja smo kao jedno, jer ja bez njega ne mogu učestvovati na trkama i ne mogu nikakav kvalitetan trening odraditi“, kazao je za N1 Omar Bojičić, Atletski klub “Novi Grad”.
Vodič ovog slijepog sprintera je Nebojša Kordić. Objašnjava da je njihov cilj da ispune normu na 100 metara od 11 sekundi i 90 stotinki za paraolimpijske igre u Tokiju naredne godine. Njihov lični rekord za sada iznosi 12 sekundi i 70 stotinki. Kordić je u atletici dvadeset godina i pomaže Omaru kako na trenažnom tako i na psihološkom planu do cilja.
On je spreman da me sluša, da radi ono što mu kažem i kad mu kažem odmori se i naspavaj se. Jer to je dio svega toga. Ateltika nije samo doći i istrčati, nego je praktično i lifestyle. Za sada to stvarno uspijeva, kad se zezamo – zezamo se, kada radimo – onda radimo trening. Vidi se i danas on nije htio da odustane iako ga je ruka strašno boljela“, istakao je Nebojša Kordić, vodič Omara Bojčića.
Bol i znoj prepreke su koje su moraju prevazići i na kojim nema opuštanja, ističe Omarov trener Elmir Ćerimagić. Sprinterska disciplina na 100 metara je veoma zahtjeva, ali Ćerimagić smatra da Omar može dati dobre rezultate u skoku u dalj i disciplini utrka na 400 metara.
Omar Bojčić je prvi slijepi paraatletičar u Bosni i Hercegovini. Jedan od rijetkih paraaltetičara, prije njega sam imao neke paraatletičare koji su se bavili skokom u dalj i trčanjem. Ali on je za mene jedan poseban izazov u radu i sticanju novih trenerskih vještina koje moram steći da bi s njim mogao raditi sprint“, izjavio je Elmir Ćerimagić, trener Omara Bojčića.
Omarov tata predsjednik je Atletskog kluba osoba za invaliditetom “Novi Grad” i želi što više osoba sa margina društva socijalizirati i staviti u što funkcionalniji rad.
Omar je jedan od 10 miliona slučajeva u svijetu koji je nakon pljuskavica u dvanaestoj godini ostao slijep. Prilagođavanje na taj novi život je bio težak i mukotrpan i to su velike traume, ali prevaziđene su. Onog momenta kada budete malo više pratili osobe sa invaliditetom, postidjet ćete se kada vidite koliko ste vi u suštini iza tih osoba“, rekao je Elmedin Bojčić, tata Omara Bojčića.
Na svakom treningu se trudimo da se trudimo da napravimo dobru atmosferu, da to ne bude puko treniranje, već da prije svega izgradimo prijateljstvo. Sa Omčom smo sigurno izgradili dobro prijateljstvo, svi ga volimo o drago nam je što je tu sa nama“, kazala je Emina Bavčić, Atletski klub “Novi Grad”.
Dvadesetogodišnji Omar ima mnogo ciljeva, ali jedan je prioritetan.
Želim biti prvi slijepi sprinter koji će donijeti medalju sa Paraolimpijskih igara“, rekao nam je Omar Bojčić.
(Buka Magazin)