Općina Stari Grad: Potpisani ugovori za stipendiranje djece šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca

Djeca šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca iz općine Stari Grad potpisala su ugovore za stipendiranje. Kako je istakao Ibrahim Hadžibajrić, načelnik ove općine, za djecu boraca, šehida i poginulih boraca, te nadarene učenike i studente i one koji izučavaju deficitarne zanate ove godine je izdvojeno 312.000 KM.


– Stipendije za naše učenike i studente ne smiju biti upitne, kao što nije upitna ni podrška građanima kojima je potrebna naša pomoć. Sve drugo što finansiramo iz općinskog budžeta stavljamo u drugi plan, jer prioriteti su se promijenili, kazao je Hadžibajrić.
Motivacija
Pomoć je itekako dobrodošla i roditeljima stipendista. Potvrdila je to i Selma Bučević, majka Benjamina Bučevića, koji je učenik prvog razreda srednje škole. Benjamin je sin demobilisanog borca iz Starog Grada.
– Moj sin je dobitnik stipendije i hvala Općini Stari Grad i našem načelniku koji je i u ovakvom vremenu pronašao način da bi nam pomogao da školujemo našu djecu. Ova pomoć puno znači, jer dijete ide u srednju tehničku školu i uvijek nam treba novca za knjige, materijal, opremu i druge stvari, kazala je Bučević.

Stipendija će pomoći i Bedriji Bisić, studentici Arhitektonskog fakulteta na master-studiju.
– Hvala vam što ste u ovim jako teškim vremenima našli način da date poticaj studentima i motivaciju da osiguramo svoju budućnost, istakla je Bisić.
Ajka Atajić je studentica pete godine Fakulteta zdravstvenih studija.
– Svakom studentu mnogo znači stipendija. Studentima uvijek nedostaje novca jer imamo mnogo izdataka i ovo je za nas značajna pomoć, navela je Atajić.
Osim stipendija, podijeljene su i novčane hedije šehidskim porodicama povodom Ramazanskog bajrama. Pedeset porodica, među kojima je najviše očeva i majki šehida koji su slabijeg imovinskog stanja, dobilo je novčane donacije kako bi na prikladan način dočekali veliki praznik.
(studomat.ba)