Opština Bratunac započinje izradu lokalne omladinske politike

Institut za razvoj mladih KULT je održao obuku za anketare i anketarke koji će u narednom periodu na području Opštine Bratunac raditi ispitivanje mladih u dobi od 15 do 30 godina. Rezultati ovog upitnika će biti korišteni za pripremu nacrta lokalne omladinske politike za  naredni period.

Anketari i anketarke će u narednom periodu kontaktirati preko 300 mladih i razgovarati o slijedećim temama:

  • Obrazovanje i nauka mladih
  • Rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih
  • Socijalna briga mladih
  • Zdravstvena zaštita mladih
  • Kultura i sport
  • Aktivizam, učešće, volontiranje, mobilnost i migracije mladih
  • Sigurnost mladih
  • Mladi u COVID-19 pandemiji

Oblast istraživanja mladih dosta je složena obzirom da zahtijeva uvid u sve sfere društva općenito, jer ne postoji niti jedna oblast života koja nije bitna za mlade ljude. Uz tako širok obuhvat različitih oblasti značajnih za mlade, dodatno se mora voditi računa o specifičnim generacijskim pitanjima koja se tiču isključivo populacije mladih. Osim toga, mladi kao dio populacije u dobi od 15 do 30 godina starosti nisu homogena grupa te se unutar te dobne strukture pronalazi još nekoliko podgrupa mladih – od adolescenata do odraslih mladih. Svakako, mladi su, kao i opća populacija, dodatno podijeljeni u skladu sa općom socijalnom raslojenošću društva.
Podršku anketarima na terenu osim Instituta pruža Forum žena Bratunac i udruženje Prijatelji Srebrenice.
U narednom period planiran je i radni sastanak sa predstavnicima/ama lokalne samouprave Bratunac kako bi se oformile i radne grupe za izradu ovog strateškog dokumenta. Istovremenim prikupljanjem informacija na terenu sa mladima i informacija koje mjere i aktivnosti Opština Bratunac već ima usmjerene na pitanja mladih olakšat će proces pripreme lokalne omladinske politike.
Kako Zakon o omladinskom organiziranju Republike Srpske nalaže, lokalna omladinska politika i u Bratuncu će biti usuglašena sa omladinskom politikom Republike Srpske, te će biti urađena u skladu sa drugim razvojnim dokumentima ove lokalne zajednice.
Ova aktivnost se provodi zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
(mladi.org)