Osvoji do $10.000 i ostvari svoju ZELENU IDEJU

Prijavi svoju zelenu ideju ili biznis na Balkan Green Ideas takmičenje najkasnije do 23.5. 2022. godine i osvoji do $10.000 da relizuješ svoje planove.

Balkan Green Ideas je regionalni program podrške društvenim poduzetnicama i poduzetnicima koji u Bosni i Hercegovini provodi Startup studio uz podršku Rockefeller Brothers Fund. Cilj programa je pružiti finansijsku i mentorsku podršku zelenim idejama i biznisima koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica na održiv način. Tri najbolje ideje iz Bosne i Hercegovine će učestvovati na regionalnom takmičenju Balkan Green Ideas koje će se održati u septembru 2022. godine u Albaniji, u organizaciji Balkan Green Foundation i Rockefeller Brothers Fund. 

Za pet najboljih, predviđene su nagrade od $10.000 i $5.000.

Ne propusti priliku da se prijaviš do 23. maja 2022. godine do ponoći i osvojiš finansijsku i mentorsku podršku za razvoj svoje ideje ili biznisa.

Kakve poslovne ideje ili biznise tražimo?

Tražimo inovativne ideje ili biznise koje se oslanjaju na resurse u zajednici za rješavanje društvenih problema, a da pri tom štite životnu sredinu pridržavajući se principa održivog razvoja. To su poslovne ideje kojima želimo doprinijeti zajednici, a da pri tome ne ugrozimo resurse za buduće generacije. Održivi razvoj je bitan, zato nam je posebno važno da ideja ili biznis doprinesu ostvarenju barem jednog od sljedećih Ciljeva održivog razvoja (SDGs):

Cilj 2. Iskorijeniti glad;

Cilj 7. Osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve;

Cilj 8. Promovirati uključiv i održiv ekonomski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve;

Cilj 11. Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim;

Cilj 12. Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje;

Cilj 13. Poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica;

Cilj 15. Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosistema, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla, te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti.

Jedan od pobjednika takmičenja Balkan Green Ideas u Bosni i Hercegovini je Alen Jusupović sa idejom Hot House, inovativnom proizvodnjom peleta od kartnoske ambalaže. Evo kakvo je njegovo iskustvo na regionalnom takmičenju:

Prošle godine finale takmičenja održano je u online formi, ali to nije umanjilo osjećaj adrenalina i takmičarski duh. Prije finalnog takmičenja, imali smo mentorsku podršku, te smo maksimalno spremni učestvovali u finalu takmičenja.  Balkan Green Ideas je odlično iskustvo i mjesto na kojem se pored takmičenja i uči, te kroz druge takmičare spoznaju problemi zajednice i njihova rješenja. Moja topla preporuka je da se svi koji imaju ideju prijave i prezentuju svoja rješenja.

Ovisno o tome koliko je razvijena, ideju možeš prijaviti u 2 kategorije:

Ideja – svi oni koji su u ranoj fazi razvoja, još uvijek testiraju ili trebaju testirati koncept.
Biznis – svi oni koji već ostvaruju prihode za navedenu ideju (imaju proizvod ili uslugu koji prodaju na tržištu).

Pojedinke, pojednici i neformalne grupe se mogu prijaviti samo za kategoriju Ideja, dok se registrovani biznisi (u bilo kojoj formi) mogu prijaviti u obje kategorije.

Ovo su kriteriji prema kojima ćemo birati najuspješnije:

 • ideja ili biznis nisu stariji od 3 godine od dana otvaranja poziva;
 • ideja ili biznis uključuje zapošljavanje u zajednici, korištenje tradicionalnih znanja i vještina (npr. zanata) ili se na neki drugi način oslanja na lokalne resurse;
 • ideja ili biznis ima viziju ili plan zaštite i unapređenja životne sredine, odnosno da li je ekološki održiva;
 • ideja ili biznis se temelji na planu postepenog rasta, odnosno da li je ekonomski održiva;
 • ideja ili biznis je napravljena procjena lokalnog tržišta, uključujući i konkurenciju;
 • ideja ili biznis je inovativna u odnosu na druge biznise i ideje u zajednici;
 • ideja ili biznis ima pozitivan društveni impakt.

Ovo su važni datumi koje trebaš znati:

 • 14. april do 23. maj 2022. godine je rok za podnošenje prijava;
 • 24. maj do 1. juni 2022. godine pregledamo prijave i biramo najuspješnije ideje ili biznise za “Demo Day 1”;
 • Juni 2022. godine(tačan datum ćemo objaviti naknadno) na “Demo Day 1” ćemo odabrati tri (3) najuspješnija tima koji će dobiti priliku da se predstave na regionalnom takmičenju Balkan Green Ideas.
  • Napomena: Svim timovima kod kojih uočimo potencijal, neovisno o rezultatima na Demo Day 1, Startup studio može ponuditi dodatnu priliku za zajedničko ulaganje do 40.000KM i mentorsku podršku.
 • Septembar 2022. godine (tačan datum ćemo objaviti naknadno) – 3 najbolje ideje ili biznisa iz Bosne i Hercegovine, odabrane na “Demo Day 1”, se takmiče za nagradu na regionalnom takmičenju Balkan Green Ideas, koje će se održati u Grčkoj ili Albaniji (ovisno o COVID protokolu).

Ovo su nagrade koje možeš osvojiti na regionalnom takmičenju Balkan Green Ideas u Grčkoj ili Albaniji:

u kategoriji Ideja $5.000 (2 nagrade)
u kategoriji Biznis $10.000 (3 nagrade).

Za Balkan Green Ideas se možeš prijaviti najkasnije do 23. maja 2022. godine do ponoći tako što ćeš ispuniti prijavu.

Nakon što ispuniš prijavu, dobit ćeš email sa narednim koracima. Ukoliko su ti potrebne dodatne informacije, napiši pitanje u komentaru članka ili na email avdo@mozaik.ba.

lonac.pro

 

 

Posljednji postovi