Otkrivamo ko su žene koje su obilježile 2019. godinu!

Otkrivamo vam kojih 5 žena i njihovih borbi je obilježilo godinu iza nas.

1.Greta Thunberg


Švedska tinejdžerica i ekološka aktivistica koja se proslavila pokretanjem Školskog štrajka za klimu, postala je ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena.
 “Imamo sve činjenice i rješenja. Potrebno je samo da se probudimo i napravimo promjene”, rekla je Greta Thunberg.
Nakon godina depresije, poremećaja u prehrani i anksioznih napadaja, na kraju joj je dijagnosticiran Aspergerov sindrom (što je vrsta autizma, ali je osoba i dalje visoko funkcionalna) i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Osim toga, pati i od selektivnog mutizma, poremećaja povezanog s teškom anksioznošću zbog kojeg osoba ne može razgovarati ni s kim izvan najuže porodice.

2.Kristina Koč i Džesika Meir


Astronautkinje američke svemirske agencije NASA Kristina Koč i Džesika Meir ušle su u istoriju tako što su prvi put bez muške pratnje šetale svemirom.
Astronautkinje koje su posada Međunarodne svemirske stanice izašle su u otvoreni svemir kako bi popravile dio na solarnom energetskom sistemu stanice.

3.Sana Marin


Sana Marin je već nekoliko godina politička zvijezda u usponu na finskom nebu, a prije par dana postala je u svojoj 34. godini i najmlađa premijerka, kako u istoriji Finske, tako i na svijetu.
Nova finska premijerka je prva u svojoj porodici koja je uspjela da završi srednju školu i da ode na fakultet.
U politiku je ušla sa 20 godina, a dvije godine kasnije već se kandidovala za odbornicu u Tampereu, gradu sjeverno od Helsinkija, glavnog grada Finske.

4. Marija Lukić #MeToo


Marije je tužila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića poznatijeg kao Jutka, zbog seksualnog uznemiravanja. Nakon što je Marija podigla tužbu zbog uznemiravanja  ostala je bez posla, a lokal njenog supruga je zatvoren.
Osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnijelo je još šest žena iz Brusa, ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane. Mreža Žene protiv nasilja saopštila je da slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa nije usamljen i da su seksualnom nasilju, uznemiravanju i govoru mržnje, svakodnevno izložene žene, uključujući i žene iz javne sfere i politike. Dok je radila dvije godine kao sekretarica Jeličića, Mariji Lukić je stiglo 15.000 poruka sa telefona predsednika opštine Brus.