Otvoren poziv za Fashioration trening kurs u Sarajevu

Naziv projekta: “Fashioration”

Datum projekta: 12.05.2023. – 14.05.2023.

Organizator: “BRAVO”

Mjesto: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Uzrast učesnika: 16+

Broj učesnika: 25

Radni jezik: bosanski

Rok za prijavu: 30.04.2023.

Ovaj projekat je podržan i sufinanciran od strane Erasmus+ programa. To znači da će vam putni troškovi, smještaj i hrana biti u potpunosti pokriveni ako budete odabrani za projekat. Podrška Europske komisije izradi ove publikacije ne predstavlja odobravanje sadržaja koji odražavaju stavove samo autora, a Komisija ili EACEA se mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

CILJ PROJEKTA

Projekat je fokusiran na poseban kulturni izraz zemalja učesnica, koji je vezan za modu i posebne načine izrade odeće zasnovane na lokalnoj tradiciji (kako u pogledu dizajna, tako i u pogledu upotrebljenih materijala itd.). Ovo tradicionalno znanje dio je nematerijalne kulturne baštine jer je jedan od najautentičnijih načina kulturnog izražavanja lokalnih zajednica. Istovremeno, odjeća koja se koristi inspirirana nacionalnim kulturnim nasljeđem je materijalna roba koja se može prodati (unutar i izvan zemlje) i ostvariti prihod za lokalne zajednice.

Projekat ima za cilj unapređenje zapošljivosti i preduzetništva mladih ljudi. Njegov glavni cilj je razvijanje vještina kod mladih ljudi, kako bi mogli vrednovati elemente kulturne tradicije svoje zemlje u odnosu na modu i biti sposobni da rade u ovoj industriji.

FASHIORATION ima za cilj spojiti različite kulture u pogledu mode i kostimografskih navika te osposobiti mlade dizajnere i mlade ljude koji su zainteresirani za rad u modnom sektoru kako se mogu osloniti na svoju nacionalnu tradiciju, kreativno raditi na njoj i pružiti nove savremene kreacije društvu u cjelini, koje će nositi karakteristike njihove tradicije.

Projekat FASHIORATION takođe ima za cilj kultivaciju terena za stvaranje sinergije na transnacionalnom nivou ne samo između učesnika iz partnerskih zemalja, već i šire. FASHIORATION će osloboditi kreativne snage.

On će osposobiti i otvoriti nove kreativne horizonte za mlade kreatore u cijelom lancu proizvodnje kostima i mode. Predstavit će se inspirativne tehnike, dizajn, konstrukcija, tkanje i bojenje koje imaju svoje korijene u tradiciji i povijesti naroda. Na taj način će mladi stvaraoci svoju pažnju usmjeriti upravo na svoje korijene

VIŠE O NACIONALNOM TRENINGU

Na trodnevnoj radionici koja će se održati u Sarajevu, imat ćete priliku iskusiti tradicionalne načine izrade nakita,kreativno šivanje te kreiranje sopstvenih modnih elemenata. 12.05. će biti dan dolaska i početak aktivnosti, a 14.05. je dan odlaska.

PROFIL UČESNIKA/CA

Učesnici moraju biti stariji od 16 godina.
Učesnici moraju pohađati sve aktivnosti kursa obuke i aktivno učestvovati u njima.
Učesnici ne moraju imati znanje i iskustvo sa modom, već samo motivaciju da nauče.
DODATNI TROŠKOVI
Smještaj i hrana, kao i putni toškovi do 60KM će biti osigurani u BM International hotelu.

Učesnici će imati 3 obroka dnevno i 2 kafe pauze.

Za one učesnike koji će autobusom doći do Sarajeva, najbolja opcija je tramvajem broj 4, koji ide prema Ilidži. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 1,40 KM (što odgovara 0,75 €).

How to apply?

Click here to open BRAVO – Application form

Complete the BRAVO- APPLICATION FORM with in English title as following ”name of the project you are applying for” until 23:59 on deadline day.
Deadline for applying: 30.04.2023.
Selection results: 02.05.2023.
PARTICIPATION FEE: NO PARTICIPATION FEE
If you have any questions don’t hesitate to contact us at: office@bravo-bih.com

BRAVO BiH

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“