Počela izgradnja sarajevske transverzale u Westerosu

Sarajevska transverzala dugo čeka na svoju izgradnju i sada je već zvanično da nikada neće biti realizovana u samom Sarajevu. Razlog tome su komplikovani imovinski odnosi duž dionice kroz koju treba proći, te je gotovo nemoguće izganjati sve potrebne potpise i dokumentaciju.
Kuda ide sarajevska Prva transverzala: Aktuelna mapa, trenutni ...
“Ta transverzala o kojoj govorimo sve vrijeme po trenutnim procjenama, 99% da neće prolazili kroz Sarajevo, već ćemo je premjestiti na drugu lokaciju. To je bila tajna dugo vremena, ali sada smijem objelodaniti sve detalje oko izgradnje. Aktivno zadnjih godinu dana razmišljamo o alternativnoj lokaciji, pokucali smo na stotine adresa i nigdje nismo dobili pozitivan odgovor. Jedino mjesto gdje su nam se otvorila vrata je Westeros, koji je rado prihvatio našu ponuđeni plan izgradnje”, ističe Mario Nenadić, premijer Vlade Kantona Sarajevo.
Nenadić dodaje da je Westeros trenutno u teškoj situaciji u kojoj im je svaka pomoć i više nego dobrodošla, zbog čega su izrazili svoju duboku zahvalnost.
“Znate da su oni do prošle godine imali strašne ratove i stradanja, pola zemlje je popaljeno i sravnjeno. Trenutno investiraju ogromna sredstva da bi ponovo izgradili veliki zid na sjeveru koji je totalno uništen, gradovi poput Wintefela i Dragon Coasta su spaljeni do temelja i to sve iziskuje ogromna sredstva. O putnoj komunikaciji da ne govorimo, kuda god su prošle vojske tu više ni trava ne raste. Mi smo odlučili našu transverzalu prebaciti kod njih i tako izgraditi ono što je porušeno ratovima. Transverzala bi se protezala na potezu Kings Landing-White Harboru, odakle će promijeniti pravac i okrenuti prema Winterfellu. Tako bi pokrili veliki dio zemlje putnom infrastrukturom”, dodao je Nenadić.
Kao dodatni faktor za jačanje naše ekonomije, na izgradnji putne infrastrukture će raditi firme iz Bosne i Hercegovine, a polovina troškova je već uplaćena od strane novoformirane vlade Westerosa.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.