Počelo usmogljavanje ulica u Sarajevu

Nakon završenog projekta utopljavanja stambenih objekata u gradu, Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula novi projekat tokom zimskog perioda. Usmogljavanje ulica je krenulo rano jutros i trajat će do kraja sedmice.
FOTO: Tko bi rekao da se ispod ove magle nalazi Sarajevo? | N1 HR
“Vlada Kantona Sarajevo je iz budžeta izdvojila oko 16 miliona KM, kako bi svaka ulica u kantonu dobila adekvatnu količinu smoga. Ovo je kapitalni projekat, jer svake godine imamo veliki problem neravnomjernog raspoređivanja smoga u kantonu. U nekim dijelovima imate ogroman koncentrat smoga, dok u drugima ga gotovo nema nikako. Primjer, kotlina je uvijek puna smoga dok u naseljima na višoj nadmorskoj visini gotovo i da ga nema”, rekao je zamjenski premijer Anes Krivić.
Problem neravnomjernog rasporeda smoga u gradu itekako utiče na zdravlje građana, što je bio glavni razlog ove investicije.
“Jako je opasno za zdravlje ukoliko ste periodično izloženi zagađenju. Ako na primjer radite u centru grada a živite na Sedreniku, vi stalno izlazite i ulazite u zonu smoga, što je jako štetno. Potrebno je tokom čitave zime biti izložen, kako bi se tijelo naviklo na loše čestice u zraku. Ovako kada ste pola dana izloženi, a drugu polovinu svježem zraku je najgore”, dodao je Krivić.
Smog će biti distribuiran posebnim uređajima i pratit će se emisija čestica, kako ona ne bi prešla cifru od 850.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.