PODACI EUROSTATA- U dvije godine BiH napustilo više od 100 hiljada građana

Odljev stanovništva najveći je problem bh. društva, a posljednji podaci Eurostata to samo dodatno potvrđuju.
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da se ono što je progresivni dio struke upozoravao godinama, da je stvarni problem ove zemlje masovno iseljavanje, nažalost se ostvaruje, a to upravo direktno potvrđuju najnoviji podaci koje je objavio Eurostat.


“Najnoviji podaci o izdatim prvim dozvolama u EU za naše građane u prošloj godini su porazni. Prema prvim i nepotpunim podacima, izdato je 39.841 dozvola, s tim da treba naglasiti da u ovim podacima nisu uključene izdate dozvole za Njemačku i Švedsku, tako da uključivanjem ovih podataka, biti oboren rekord iz 2018. godine, kada je izdati 55.000 dozvola”, kazao je on. Ovi podaci pokazuju, kada se uključe i oni koji nedostaju za Njemačku i Švedsku, da je u samo dvije godine zemlju napustilo preko 100.000 građana.

“Posljedice će se najviše osjetiti u limitiranom ekonomskom napretku zemlje i jačem budžetskim pritisku za finansiranje penzija, jer broj penzionera stalno raste, a gubimo noseći sloj društva koji najviše doprinosi ekonomiji. Indirektno, država na ovaj način gubi godišnje milijarde KM, kao posljedica ulaganja društva u školovanje osoba koje napuštaju državu i gubitku u naplati potencijalnih poreskih prihoda, jer te osobe vise ne troše novac u BiH, osim povremeno kada dođu u državu”, zaključio je Hadžić.

Izvor:Klix