Pogledajte online izložbu grafika: “Otisci multioriginalne BiH”

Povodom Svjetskog dana kulture raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja, postavljena je online izložba grafika „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine” sa 40 radova studenata likovnih akademija iz cijele BiH.
Od 21. maja do 5. juna izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati originalne radove mladih bh. umjetnika, te saznati više o njihovom nastajanju.

Izložba „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine” je kruna rada i saradnje studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Širokog Brijega i Trebinja, koja je započela još 2014. godine na istoimenoj radionici u Počitelju, te se nastavila naredne godine u Bosanskoj Krupi.
Radionice su organizovane kroz USAID-ov mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, s ciljem da edukuju mlade, promoviraju originalnu umjetničku bh. grafiku, naglašavaju autentične vrijednosti naše zemlje sa akcentom na ljude i krajeve, te stvaraju prostor za upoznavanje i povezivanje mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina.
Okupljeni ljubavlju prema grafici ovi vrijedni umjetnici su zajedno djelovali sa ciljem da njihova djela ostave neizbrisiv trag u vremenu. Na isti način i projekat PRO-Budućnost – Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, okuplja organizacije koje su ujedinile svoje snage za mir i toleranciju.
Obilježavanjem Svjetskog dana kulture raznolikosti njeguju se upravo ove vrijednosti – međusobno poštivanje, razumijevanje i prihvatanje, te je to i razlog zašto je izložba objavljena baš na ovaj dan.
Izložba je proteklih godina bila postavljena u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Krupi, Mostaru, Trebinju i Širokom Brijegu.
(etrafika.net)