Pokrenuta inicijativa za rušenje Bjelašnice kako bi se lakše gradili neboderi na ovom području #SJAŠITE

Predstavnici Udruženja “Izradimo posvuda sve i prodajmo po ogromnim cijenama poluraspadnute stanove”, na konferenciji za medije su najavili pokretanje inicijative, kojom se od Vlade Kantona Sarajevo traži da izvrše rušenje Bjelašnice kako bi se povećala površina za građenje nebodera i zgrada.
Bjelašnica – kuće za odmor - Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i  Hercegovina | Airbnb
“Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da shvatimo kako priroda jeste lijepa, ali kako sve veći broj dolazi u velike gradove oni stvarno moraju negdje živjeti. Od Sarajeva možemo napraviti metropolu poput New Yorka samo ako bi nam to vlasti dozvolile. Zamislite da je Sarajevo od centra Baščaršije do vrha Bjelašnice. Sve može biti betonirano i na tom betonu može biti na hiljade novih zgrada u kojima ljudi mogu živjeti. Naravno, ne samo zgrade. Mogu se tu graditi i elitne vile i kompleksi svega i svačega. No, gradnja na takozvanom uzbrdo terenu je komplikovana i ono što bi bilo potrebno uraditi jeste svakako malo poravnati planinu kako bismo napravili optimalne uslove za rad. Daleko od toga da mi želimo da uništavamo prirodu ili ono da šume sravnimo sa zemljom, ali nekako moramo da prilagodimo teren našim mogućnostima. Pa zamislite koliko bismo onda mogli prodati naših stanova strancima iz dalekih zemalja koji žele da dolazi za vikend ili tokom ljeta na Bjelašnicu, a mi im trenutno ne možemo ništa od toga ponuditi” – izjavio je za naš portal Senad Fosna, direktor predmetnog Udruženja.
Iz Udruženja naglašavaju da imaju punu podršku trenutnog načelnika Općine Trnovo za kog kažu da je jedan od rijetkih vizionara koji brine za budućnost Bjelašnice.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.