Posljednji poziv za prijave na Maker Faire – najveći sajam nauke, inovacija i kreacija u BiH

Bližimo se vikendu u kojem ćemo u Sarajevu 28. i 29. maja na platou Skenderija i u Domu Mladih ugostiti jedan od najvećih sajmova nauke, inovacija i kreacija – Maker Faire.

Sarajevo će biti mjesto okupljanja stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, preko inovatora, mejkera, startupa i inovativnih firmi i svih onih koji stvaraju.
U proteklom periodu stigao nam značajan broj prijava iz BiH i regije.

Trenutno je prijavljeno 65 izlagača od čega 20 iz regije. Od studenstske formule, RISC i FPGA računara, robota za unistavanje mina, velikih 3D printera, do preko 20 radionica za najmladje od 4 do 18 godina. Spisak prijavljenih projekata pogledajte ovdje.
Ostalo je još malo vremena ali i mjesta za prijave pa pozivamo one koje vjeruju da u svoj rad i spremni su ga pokazati drugima da se prijave i pridruže se krugu izrazito kvalitetnih izlagača.

Dođite, pokažite šta znate i zabavite se, jer obećavamo – ne postoji dosadan Maker Faire!

 

Inspirativne priče s Maker Faire-a

Ovo će biti prvi ikad održan Maker Faire u Bosni i Hercegovini, dok u svijetu Maker Faire se svake godine održi u preko 300 gradova i preko 40 država. Ovaj događaj je izrodio bezbroj zanimljivih i uspješnih priča širom svijeta te smatramo da je vrijeme da ispišemo svoje uspjehe. Značaj ovakvog događaja je prepoznat i u Bijeloj kući 2014. godine kada je tadašnji predsjednik Barack Obama otvorio vrata svoje kuće i ugostio mejkere, inovatore i kreativce i održao Maker Faire. Cilj je bio ukazati na značaj događaja koji ohrabruju inovativno djelovanje, kreiranje i proizvodnju kako bi se postaklo pokretanje novih biznisa koji vode ka otvaranju novih radnih mjesta.

Da je ovako nešto moguće postići organizovanjem i učestvovanjem na jednom ovakvom događaju ne trebamo ići čak do Amerike. Dovoljno je ispričati priču o putu ka uspjehu Alberta Gajšika, momka iz Hrvatske koji je kao sedamnaestogodišnjak posjetio Maker Faire u Rimu i podijelio svoju inovativnost sa posjetiocima sajma. Nedugo nakon Maker Faire-a Albert zakoračuje u ozbiljan svijet poduzetništva i osniva kompaniju igračaka gdje od samo prvog proizvoda zarađuje 100.000 dolara. Danas posjeduje kompaniju koja broji 23 radnika i 32,653 zadovoljnih kupaca STEM igračaka širom svijeta. Njegovi počeci su upravo onakvi kakvim se nerijetko divimo kada slušamo o Steve Jobs-u, Mark Zuckerberg-u, Bill Gates-u i drugima koji su jako mladi iskoristili svoj talent.  Zato pozivamo sve kreativce, inovatore i proizvođače da iskoriste mogućnost besplatne prijave i predstave svoj rad 28. i 29. maja u Domu Mladih i na platou Skenderija.

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi