Postavljene “table” s novim nazivima ulica, među njima i “Ulica respiratora od 10.5 miliona KM” (FOTO)

U okviru kampanje #Odgovornost, koju realiziraju aktivisti i aktivistkinje Šatro.info, CAT BiH i MAP, mladi iz Bosne i Hercegovine podsjetili su na neke od posljedica nerada vlasti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kako su rekli ovo uključuje i raskošne plate koje će blokada zastupnici i delegati iz Republike Srpske primati narednih mjeseci.
“Obzirom da je rasprava o imenima ulica uvijek poželjno populističko pitanje – nikad iz suštinskih razloga, mi smo odlučili predložiti nekoliko naziva koji odgovaraju višegodišnjem političkom stanju u našoj zemlji“, navode aktivisti.

Podsjetili su i na činjenicu da se gotovo kompletna imunizacija stanovništva dešava pomoću donacija, da je trenutna Vlada Federacije BiH u mandatu od marta 2015. godine, ali i da zakoni omogućavaju parlamentarcima koji otvoreno blokiraju institucije raskošna mjesečna primanja od preko pet hiljada maraka.
“Nisu samo ovo naši problemi – nemamo ministra obrazovanja u Federaciji već godinu i po, jedine investicije su u službena auta, naplatne kućice u Republici Srpskoj se „pogrešno“ postavljaju i onda sklanjaju a to košta više od tri miliona maraka, dok Čović mjesečno postavlja i sklanja rokove raznobojnih linija za ispunjavanje uslova za kandidatski status koje onda sam odbija ispuniti. A poslije svega toga se organizuju okrugli stolovi s pitanjem zašto mladi odlaze”, zaključuju aktivisti.
(klix.ba)