Policajci u Sarajevu prošli obuku kako ugasiti kamere na uniformama #odgovornost

Nakon što se prije nekoliko dana u medijima proširila uznemirujuća vijest da bi policajci iz Kantona Sarajevo trebali dobiti kamere na uniformama koje bi pratile njihov rad MUP brzo je reagovalo. MUP KS-a donijelo je odluku da sve policajce iz ovog kantona obuči kako se ove kamere isključuju.

“Nama su te kamere nepotrebne. EU nam ih hoće silom staviti na uniforme kako bi mogli pratiti ko uzima mito i koji policajci ne rade kako treba. Nama to svakako nije u cilju. Što se tiče uzimanja mita to je sastavni dio policijskog posla. Mi to ne možemo zabraniti. Ako neko želi da počasti policajca, ko je EU da mu to zabrani”, rekao je Slavko Palica, glasnogovornik MUP KS-s.
Oštra reakcija na kamere stigla je i od šefa policije KS-a ali i objašnjenje kako je sama obuka tekla.
“Kao prvo želim izraziti svoje nezadovoljstvo ovom odlukom EU. Mi ćemo brzo reagirati i obučiti naš kadar i prije nego kamere budu postavljene. Obuka se vršila u Foto studiju “Profil”, a obuku je vodio vlasnik studija Hamza Teleskop stručnjak u ovoj oblasti. Naučili smo policajce više načina za gašenje i ometanje rada kamera. Neki od njih su pokrivanje kamere i mikrofona jednom rukom, takozvano zamućenje objektiva dahom i naravno gospodin Teleskop je pokazao i gdje se nalazi dugme na koje se kamera gasi. Nadamo se će ova obuka dobro doći našim momcima i da će moći nastaviti raditi po starom”, rekao je Munib Lisica, šef policija KS-a.
Kako mediji saznaju trenutno se radi na procesu obuke kako skinuti kameru s uniforme tako da bi u narednom periodu MUP KS-a mogao na svom olx profilu početi s prodajom istih po pristupačnim cijenama.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.