Povezivanje omladinskih centara u BiH

Institut za razvoj mladih KULT, PRONI Centar za omladinski razvoj, Centar za edukaciju mladih i Perpetuum Mobile su započeli zajedničku inicijativu kroz koju će raditi na razumijevanju rada i uvjeta rada centara za mlade u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt Povezivanje omladinskih centara u BiH  partnerske organizacije će provesti početno istraživanje o radu, uvjetima rada i kapacitetima centara za mlade u Bosni i Hercegovini.
IMG 6711 min

Ovaj pregled stanja u prostorima za mlade, omladinskim centrima i centrima za mlade u Bosni i Hercegovini će cijelom omladinskom sektoru, mladima i relevantnim institucijama dati bolje razumijevanje rada i organizacije prostora u kojima se provide različite aktivnosti za mlade u lokalnoj zajednici.
Omladinski centri su prepoznati samo u Zakonu o omladinskom organizovanju Republike Srpske i to omladinski centar je pristupačan i prilagođen prostor za mlade u kojem se mladima u kontinuitetu pružaju aktivnosti i programi zasnovani na metodama i principima neformalnog obrazovanja sa ciljem razvoja mladih u svjesne, odgovorne članove zajednice i stvaranja uslova za ostvarivanje njihovih punih potencijala.  (Službeni glasnik 1/12 od 5. januara 2012. godine)
U 2011. godini Pepetuum mobile je proveo prvo istraživanje omladinskih centara u BiH – Omladinski centri – nosioci omladinskog rada u cilju sagledavanja situacije u vezi sa pitanjem forme omladinskih centara, kapaciteta, statusa i utjecaja. Istraživanje je obuhvatilo 27 omladinska centra iz 26 lokalnih zajednica.
Kroz projekt “Povezivanje omladinskih centara u BiH” partnerske organizacije imaju namjeru razumjeti rad omladinskih centara u cijeloj Bosni i Hercegovini, te prikupiti primjere dobre prakse i pokazati na koji način upravo omladinski centri, centri za mlade i prostori za mlade igraju ulogu u prepoznavanju i ostvarivanju punih potencijala mladih u jednoj lokalnoj zajednici.
Sastanak je održan 9.3.2021. u Centru za edukaciju mladih u Travniku, kao jednom od primjera centara za mlade u BiH.
(mladi.org)